Najveći dioničar Zagrebačke burze je Malezijac Zong Xin Yeap

Jeste li znali – Malezijac Zong Xin Yeap, ili skraćeno Rex Yeap, trenutno je najveći pojedinačni vlasnik Zagrebačke burze, ali informacija o njegovim prethodnim poslovnim aktivnostima ili ulaganjima i dalje je vrlo malo. One koje, pak, postoje, a objavljene su na internetu, prilično je teško posložiti u neku koherentnu poslovnu priču, a svakako je očito da uglavnom nemaju veze s dionicama i burzama.

Sam za sebe kaže da je, ovim redom: poduzetnik, inovator, savjetnik, govornik, celebrity i globalni tehnološki disruptor. Tako je barem napisao na Linkedin profilu, gdje također stoji da je među osnivačima European & Asean Blockchain Huba, prije toga je radio u Pacific Capital Trustu iz Hong Konga, a pohađao je St. Joseph’s Secondary School. Navodi i da je 2017. godine osnovao tvrtku World of Sharing Pte Ltd (WOS), koja stvara globalnu zajednicu za ekonomiju dijeljenja, a za to koristi tri suvremene tehnologije – internet (za prikupljanje podataka), umjetnu inteligenciju (za analizu podataka) i blockchain (sigurnost podataka).

Rex Yeap je i izvršni direktor tvrtke za organiziranje događaja pod nazivom DeTrend Entertainment (DTE) Sdn Bhd, koja je, među ostalim, organizirala turnir u e-sportu Galaxy Battle 2 na Filipinima. Tom živopisnom poslovnom životopisu treba dodati, kako stoji na internetskoj stranici Blockchain Expoa (to je sajam koji bi se ove godine trebao održati u Amsterdamu), da je Rex Yeap vlasnik bara High Grounds u Kuala Lumpuru, prvog e-sport bara u Maleziji.

Hrvatskoj se javnosti, kao ni Upravi Zagrebačke burze koju vodi Ivana Gažić, još nije predstavio, iako je od ljeta prošle godine u medijima objavljen niz vijesti o tome da on ustrajno kupuje dionice Zagrebačke burze. Osim Milana Horvata, varaždinskog financijaša i vlasnika kripto mjenjačnice koji mu vodi poslove u Hrvatskoj – svojedobno je Horvat osnovao Varaždinsko tržište vrijednosnica, a bio je i jedan od optuženih u aferi Spice – imao ga je priliku upoznati još samo šef Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman. Naime, ukoliko Rex Yeap želi nastaviti kupovati dionice Zagrebačke burze i možda postati njezin većinski vlasnik, morat će tražiti odobrenje Hanfe, kako predviđaju propisi, pa ga je domaći regulator upoznao sa svojim očekivanjima. Između ostaloga, od tako značajnog ulagača očekuje se da prikupi i dostavi dokumentaciju o porijeklu svog kapitala, kao i da predstavi poslovne planove vezane uz Zagrebačku burzu.

Gordana Grgas, novac.jutarnji.hr, photo European Blockchain HUB