Skip to content

Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU

Sveučilište u Zagrebu i Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij „Intelektualno vlasništvo“ organiziraju panel – diskusiju „Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu EU: članci 11. i 13.“ u petak, 11. siječnja 2019. godine, u 11 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu.

Direktiva o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu koja se trenutno nalazi u fazi trijaloga između Europske komisije, Vijeća i Europskoga parlamenta izazvala je velik interes javnosti. Osobito su u fokusu članak 11. koji uređuje novo srodno pravo novinskih izdavača na temelju kojeg bi oni trebali moći kontrolirati korištenje pisanih medijskih sadržaja na internetu, te članak 13. koji sadržava odredbe za premošćivanje tzv. vrijednosnoga jaza između onoga što zarađuju internetske platforme za dijeljenje sadržaja i kreativne i kulturne industrije.

Goste će pozdraviti prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, a panelisti su ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, europarlamentarci Dubravka Šuica, Jozo Radoš i Željana Zovko te voditeljica studija „Intelektualno vlasništvo“ izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković. Voditeljica panela je novinarka i urednica HRT-a Elizabeta Gojan.

Organizaciju ovog važnog i zanimljivog panela podržavaju udruženja DHFR, HDS, HUZIP, ZAPRAF i HGU pa su svoje sudjelovanje najavili brojni umjetnici, a među njima Vinko Brešan, Danilo Šerbedžija, Antonio Nuić, Nikša Bratoš, Husein Hasanefendić Hus, Boris Đurđević, Matej Meštrović, Jura Stublić, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš, Miroslav Drljača Rus, Kim Verson, Davor Gobac, Indira Vladić, Radojka Šverko, Mirela Priselac Remi, Ivanka Mazurkijević i mnogi drugi. photo Pixabay

Nataša Mesarić

mala retrospektiva
Anđelku Brkiću nagrada Hrvatskog sabora kulture za najuspješnije likovno djelo 2022. godine
Anđelko Brkić: Tko bi mogao očekivati da će moja slika "Sanjam", između skoro 3...03rd Nov 2022
In memoriam: Biserka Biba Vučković, 1946. - 2023.
Hrvatska slikarica Biserka Biba Vučković preminula je 10. siječnja 2023. godine...13th Jan 2023