Ortynski: Kod Sabe su se pokazali zubi, a potom ništa

Bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski primjećuje kako je do sada samo Sabo odgovarao zbog političke korupcije.

– Kod Sabe su se pokazali zubi, a sada ništa. No, uz sumnju na korupciju, potrebna je osnovana sumnja. Svejedno, kada do državnog odvjetnika dopre glas o mogućem kaznenom djelu, on je dužan poduzeti određene radnje da to provjeri. Kad taj postupak završi, vidjet će ima li argumenata za osnovanu sumnju i pokretanje kakvog daljnjeg postupka ili nema – kaže Ortynski. Dodaje da se ne može govoriti o korupciji sve dok nema dokaza da je netko za prelazak u drugu političku stranku dobio novac ili kakvu drugu uslugu.

Odmah nakon što je objavljena vijest da je Bandić dobio trinaestog zastupnika u Klubu te da je to Mladen Madjer koji je ušao u Sabor kao zamjena za Stjepana Kožića, župana zagrebačkog, počelo se nagađati o motivima. Osobe koje poznaju Madjera pretpostavile su da bi prelazak u Bandićevu Stranku rada i solidarnosti mogao imati veze s time što je njegova kći zaposlena u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu, i to u odjelu koji se bavi ljudskim resursima. Beljak, međutim, ne vjeruje da su to motivi.

– Madjerova kći već godinu dana radi kod Bandića i mislim da se njegov prelazak u Bandićevu stranku ne može povezati izravno s time. Svojedobno mi je rekao gdje mu se kći zaposlila, a mislim da je posao dobila tako što je prošla na natječaju – rekao je Beljak. O motivima prelaska u novu stranku željeli smo razgovarati i s Madjerom, no nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević najnoviji prelazak u Bandićev klub komentirao je navodom da su svi saborski zastupnici prisegnuli da će raditi na dobrobit građana.

– Zastupnik Madjer je očito procijenio da HSS više nije stranka koja radi na dobrobit građana, pa je odlučio podržati vladajuću većinu i Vladu Andreja Plenkovića – rekao je Kuščević. On smatra da USKOK nema razloga istraživati motive najnovijeg prelaska u Bandićev klub. Na Beljakovu tvrdnju da bi trebalo promijeniti zakon i propisati da mandati pripadaju strankama, a ne zastupnicima, rekao je da od toga neće biti ništa. – Kad bi takvo što propisali, to bi bila autokracija, a ne demokracija – rekao je Kuščević.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže da je posrijedi “prljavi posao za premijera Andreja Plenkovića koji odrađuje Milan Bandić”.

– On preko Bandića kupuje zastupnike, a konačni je cilj, uz ostavljanje dojma dominacije nad oporbom, demotivirati ljude da izlaze na izbore. Poruka im je da nema smisla izlaziti na izbore kada će on ionako u Saboru kupiti zastupnike – kaže Grmoja i naglašava da je Most stranka u kojoj nitko nije kupljen.

Ističe i da “nisu odgovorni samo oni koji se prodaju, nego i oni koji kupuju, a to su Bandić i Plenković”. Ne smatra da bi se time trebao pozabaviti USKOK jer, kaže, ne vjeruje u neovisnost institucija. JL, Foto Damjan Tadić / HANZA