Skip to content

ČETRDESET GODINA KINESKOG GOSPODARSKOG RASTA

Prije četrdeset godina, 29. prosinca 1978., 11. Središnji odbor Komunističke partije Kine objavio je službeno priopćenje sa svoje treće plenarne sjednice, pokrećući najveći eksperiment ekonomskog rasta u ljudskoj povijesti.

Čelnici zemlje, usmjeravajući želje Deng Xiaopinga, najavili su niz “modernizacija” bez presedana koji bi jednu od najnerazvijenijih zemalja svijeta pretvorili u vodeću ekonomsku silu. Konferencija je označila početak politike “Reforma i otvaranje”, te se smatra da je to trenutak kada je Deng Xiaoping postao vodeći vođa Kine zamjenjujući predsjednika Hua Guofenga, koji je ostao nominalni predsjednik Komunističke partije Kine do 1981. godine. Bila je to presudna prekretnica u kineskoj povijesti nakon 1949. godine, označavajući početak općeg odricanja od Maove politike Kulturne revolucije, i postavila Kinu na put za nacionalne ekonomske reforme.

Pokušavajući udaljiti se od prakse Kulturne revolucije koja je stavila politiku prije ekonomije, Treća plenarna sjednica … advance.hr, photo Pixabay

See also  OI: Gimnastičari Kine zlatni u ekipnom natjecanju