Skip to content

Biskup Josip Mrzljak pohodio Dom za starije i nemoćne osobe

U povodu proslave svetkovine Božića i Nove godine u petak 4. siječnja varaždinski biskup Josip Mrzljak tradicionalno je pohodio Dom za starije i nemoćne osobe “Sveti Ivan Krstitelj” u Ivancu, koji djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije.

U sklopu pastirskog pohoda mons. Mrzljak je za korisnike i djelatnike Caritasova doma predvodio euharistijsko slavlje. Koncelebrirali su kancelar preč. Ivan Rak, župnik župe sv. Marije Magdalene u Ivancu Zoran Gložinić, umirovljeni svećenik koji i sam živi u Domu te je ujedno duhovnik korisnika Doma Antun Gorek te biskupov tajnik Marko Domiter.

Okupljene je uime domaćina pozdravio vlč. Gložinić, zahvalivši djelatnicima doma na čelu s ravnateljem Tomislavom Jalšovcem „što daju sve od sebe da ovo mjesto bude pravi dom“. Zahvalio je i biskupu za njegov pastirski pohod, brigu i blizinu koju svojim dolaskom iskazuje korisnicima i djelatnicima Caritasova doma.

U propovijedi se biskup osvrnuo na blagdane koji se slave u božićnom vremenu od svetkovine Božića, blagdana Stjepana prvomučenika, sv. Ivana apostola, Svete obitelji, Marije Bogorodice do blagdana Isusova krštenja. „Mogli bismo reći kako sve počinje rođenjem, i to je velika radost, ali nakon toga slijedi život, onda treba razmišljati o smislu života i usmjeravati svoj život obilježeni radošću rođenja. Tako blagdan sv. Stjepana prvomučenika govori da nismo stvoreni samo za ovaj život na zemlji nego da putujemo u vječnost u vječni život s Bogom“, pojasnio je biskup. Istaknuo je da je i danas važno prepoznati Isusa i o tome se razmišlja uz blagdan sv. Ivana apostola koji je bio svjedok Isusova života. Isus je taj koji donosi mir i zbog toga se na blagdan Marije Bogorodice obilježava i Svjetski dan mira, spomenuo je biskup. Prisjećajući se blagdana Svete obitelji koji se slavi prve nedjelje po Božiću mons. Mrzljak je rekao da Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa želi svim obiteljima i svim zajednicama biti znak i nadahnuće u međusobnim odnosima. Tako naravno i u ovoj zajednici, ovom Domu, zaključio je biskup.

See also  Biskupi pozivaju roditelje da bez straha upisuju djecu na vjeronauk

„Na Novu godinu proslavljena je Marija Bogorodica, prva vjernica i dobro je da na početak nove godine stavljamo Mariju kao uzor vjernika, kao onu koja je prihvatila Božju riječ i povjerovala joj. Marija treba biti naša zagovornica i pomoćnica da u svakom trenutku života možemo reći: evo Bože želim vršiti volju tvoju u svakom trenutku života, i u mladosti i u starost i u zdravlju i bolesti“, kazao je biskup Mrzljak.

„Božićni blagdani potiču nas da prepoznajemo Isusa, da prepoznajemo onoga za kojega je Ivan Krstitelj rekao ‘Evo Jaganjca Božjeg’, kada su ga prepoznali prvi učenici i kada su pošli za njim. Mi smo također ti učenici koji želimo ići za Isusom. Važno ga je prepoznati i prepoznavati neprestano. Prepoznavati onoga koji dolazi k nama i s kojim mi želimo putovati u ovozemaljskom životu jer znamo da nas vodi prema vječnosti, zaključio je mons. Mrzljak.

Nakon mise korisnici doma pripremili su kratki glazbeno-scenski program. Okupljeni u pjevački zbor pod vodstvom glazbenice Anke Žulić otpjevali su nekoliko tradicijskih božićnih pjesama, ispričali božićnu priču Paula Coelha i izrekli nekoliko recitacija. Zbor korisnika doma animirao je i euharistijsko slavlje. izvor IKA