Najveći uspjeh zadarskog šaha u kategoriji kadeta ostvarili su kadeti šahovskog luba Casper osvojivšii 2. mjesto na ekipnom finalu kadetske lige za 2018 godinu.

Imaju za čim žaliti Zadarani jer je tek po dodatnim kriterijima prvakom proglašen ŠK Pula. Ostvarili su 4 pobjede i 1 poraz i 1 nerješen rezultat. Da su ostvarili pola boda više u bilo kojem meču osvojili bi 1. mjesto. S obzirom da su ŠK Casper i ŠK Mornar iz Splita plasirani među 4 ekipe, Dalmacija slijedeće godine od mogučih 8 ima pravo na čak 3 predstavnika u Finalu! To se do sada nikada nije dogodilo. Od naših igrača odličnu, „šampionsku“ igru prikazali su Antonio Janković i Mario LJubičić. Oni su osvojili zlatne medalje za 3. odnosno 4. ploču. Važan doprinos ovom uspjehu dali su Matej Levačić na 1, ploći i Josip Birkić na 2. ploči Turnirom u Bjelovaru za šahovski klub Casper počinje 4-godišnji ciklus i plan kojim ova ekipa može ostvariti dobre rezultate i u juniorskoj konkurenciji gdje je ŠK Casper več nekoliko puta osvajao 2 mjesto.

Rezultatima ove generacije u kadetskoj konkurenciji mogu biti i više nego zadovoljni. Da ne spominjemo brojne pojedinačne medalje. Također treba uzeti u obzir da je svih ovih godina većina rivala uzimala pojačanja „sa strane“ dok su Casperovci igrali isključivo sa svojim snagama tj. s igračima koji potiču iz vlastite škole šaha. Narednih godina očekuje se da će sa novim generacijama kadeta i dalje biti plasirani među 8 najboljih, i u borbi za nove medalje.

Veljko Šagi