Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao prvi intervju u ovoj godini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković za HRT je dao prvi intervju u ovoj godini. Govorio je o brojnim aktualnostima – od afere SMS i odnosa s predsjednicom do nabave borbenih zrakoplova. S premijerom je razgovarala Katarina Periša Čakarun.

Premijer kaže da se trenutačno čeka očitovanje Izraela u vezi F-16 Barak.

– Do zadnjih nekoliko tjedana nismo imali saznanja da će SAD imati primjedbe na isporuku tih borbenih zrakoplova na kojima je Izrael izvršio tehničku nadogradnju, rekao je.

Potvrdio je da je vrlo vjerojatno da će Vlada poništiti natječaj, ako neće biti moguće dobiti ono što je odabrano.

Smatra da Uljanik i 3. maj imaju budućnost. Rekapitulirao je sve što je Vlada učinila za Uljanik grupu u protekloj godini – dala je jamstvo za sanacijski kredit od strane EK – 716 mil. kuna, svi zaposlenici 3.maja i Uljanika primali su plaću od tih novaca prvih 7 mjeseci 2018., zatim je još jednom osigurana plaća za 7. i 8. mjesec, pa minimalne plaće za 3 mjeseca kasnije, a i sada nastoje pronaći rješenje kako pomoći radnicima ova dva brodogradilišta.

Upućeni su pozivi na 5-6 potencijalnih strateških partnera investitora, kazao je i izrazio uvjerenje da se mogu naći nove osnove za održivu brodogradnju u Puli i Rijeci.

Naglasio je da postoje zainteresirani i ozbiljni strateški partneri te da Vlada želi partnera koji će doći sa sredstvima i planom. Ova Vlada je isplatila 2,5 mlrd kuna na ime državnih jamstava koja su bila davana ranije. U protivnom bi imali veći suficit, a sada smo u situaciji da moramo pričekati hoće li suficita biti ili ne zbog toga. Tom smo isplatom olakšali da se pronađe strateški partner, rekao je.

Snažno Ministarstvo gospodarstva mora imati vodeću ulogu u industrijskoj politici, ulaganjima, malom i srednjem poduzetništvu, trgovinskoj politici, svemu što pridonosi gospodarstvu, istaknuo je premijer. Ulaganja trebaju biti kvalitetnije organizirana kako bismo potaknuli ulagače da investiraju u RH. Idemo sa investicijama – zračne luke, vjetroelektrane u Senju, Istarski ipsilon, HEP ima veliki ciklus investicija, nastojimo dovršiti koridor 5c koji će ići kroz Baranju, projekt Pelješkog mosta. Želimo privući i druge investicije, ali trebamo nastaviti poboljšavati kreditni rejting, bolju apsorpciju europskih fondova, legitimitet pravnog i poreznog okvira, najavio je.

Izbore za Europski parlament i predsjedničke izbore ne povezuje s reformama. Izdvojio je niz reformi iz 2018., a u 2019. najavio je reformu pravosudnog sustava. U javno savjetovanje ovih će dana ići novi ovršni zakon, bit će promijenjen Zakon o kaznenom postupku, Zakon o parničnom postupku, još niz zakona o pravosuđu, nastavit ćemo reforme u zdravstvenom sustavu, naveo je samo neke od reformi te naglasio važnost digitalizacije investicija i inovacija i usluga e-građani. I u drugim resorima najavio je brojne reforme. autor HRT, photo Goran Mehkek / CROPIX