Arsen Bauk o povratku Milanovića

ARSEN BAUK ZA GLOBUS govorio o povratku Milanovića: Bio bi bolji predsjednik Republike nego Kolinda Grabar-Kitarović

Nekoliko istaknutih SDP-ovaca, pa i vi, pozvalo je bivšeg šefa stranke Zorana Milanovića da se javno očituje o stranačkim prebjezima jer ih je on stavio na izborne liste.

– Tako je to preneseno, ali nisam to rekao. Rekao sam samo da bih volio da se on izjasni o postupcima ljudi koje je predložio na listu. Nisam ga prozivao zbog samog izbora kandidata, kako se to pokušalo interpretirati, jer se neke od njih zbog dužnosti koje su obnašali tad i nije moglo preskočiti. Dakle, ja bih volio čuti što on o tome misli, a vidim i još neki.

Je li vas možda nazvao?

– Nije.

Hoće li se vratiti u aktivnu politiku?

– Ne znam. Ja bih volio da se vrati.

Da se jače angažira u stranci ili da bude SDP-ov kandidat na predsjedničkim izborima?

– Volio bih da njegov možebitan povratak bude vezan uz jačanje SDP-a.

Bi li Milanović bio dobar kandidat za predsjednika RH?

– Bio bi bolji predsjednik Republike nego Kolinda Grabar-Kitarović.

Je li on najbolji kandidat kojeg SDP može ponuditi?

– Da bi bio najbolji, morao bi na neki način izraziti tu želju. Kada i ako izrazi takvu želju i kad se u SDP-u otvori ta tema, ja bih bio jedan od onih koji bi zagovarao tu opciju. A hoće li se to dogoditi i hoće li većina u stranci tako odlučiti, to tek treba vidjeti. Ako bih u tom razmišljanju ostao u manjini, podržao bih onog kandidata za kojeg se većina u SDP-u na koncu odluči. Ako stranka odluči podržati nekog nezavisnog kandidata, i njega bih podržao. Podržao bih i našeg člana koji se odluči kandidirati kao nezavisan uz suglasnost stranke, kako predviđa i naš Statut.

Upravo se takva nekakva opcija spominje u Milanovićevu slučaju.

– I dalje mislim da naš kandidat ili kandidatkinja mora biti onaj koji a) želi biti kandidat i koji b) može ostvariti najbolji rezultat. Ako je to Zoran, onda mi je logično da to bude on. Ako je to netko drugi, neka bude taj drugi. Ako je to u formi nezavisnog kandidata, neka i to bude, ionako izabrani predsjednik mora izaći iz stranke.

Ponovno je u javnom optjecaju i ime Tonina Picule kao mogućeg SDP-ova predsjedničkog kandidata.

– Njega čekaju izbori za Europski parlament, na kojim će on vrlo vjerojatno biti kandidat. Očekujem njegov vrlo dobar rezultat. I on bi bio bolji predsjednik od Kolinde Grabar-Kitarović.

Bi li Picula bio bolji kandidat od Milanovića?

– U ovom trenutku ne očekujem da će njih dvojica biti protukandidati na predsjedničkim izborima, pa da moram razmišljati tko bi bio bolji predsjednik. Ja ću govoriti da je najbolji kandidat onaj kojeg SDP odabere ili neću govoriti ništa ako bih mislio suprotno. Neću govoriti da bi netko drugi bio bolji, to je crvena crta koju svaki član stranke mora poštovati ili mora izaći iz nje.

Kako ocjenjujete dosadašnji mandat predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović?

– Svoju ocjenu njezina mandata dao sam nedavno u Saboru kada sam amand­manom predložio da se u državni proračun za 2019. ugradi stavka “20 tisuća kuna za navijačke aktivnosti predsjednice RH”. Na doista zoran način ona je pokazala da je ovakav način izbora predsjednika države besmislen. Dakle, na općim izborima iz čega proizlazi veliki legitimitet, a nema nikakve ovlasti. Pa je tema za koga predsjednica navija, što je obukla i slično. Pri čemu moram reći da se to nikad nije radilo muškom predsjedniku. To se radi i zastupnicama, a radilo se i bivšoj premijerki Jadranki Kosor.

Slažete li se s ocjenom da nju kao i ranije predsjednike u banalnost javnog djelovanja tjera taj nesrazmjer između velikog izbornog legitimiteta i malih ovlasti kojima raspolažu, te treba li ukinuti opće izbore za predsjednika?

– Slažem se s gore navedenom ocjenom. I da, treba razmišljati o promjeni načina na koji se bira predsjednik Republike. S ovakvim predsjedničkim ovlastima izbor u Saboru bio bi vjerojatno primjereniji. Politička scena mogla bi reći da ćemo predsjednika birati još jednom na općim izborima, a nakon toga u parlamentu. Onda bi izabrani predsjednik znao da više nema potrebe za ovim “celebrity” pristupom, da bude stalno u medijima, da mora biti općeprihvaćen… To bi bilo korektno rješenje koje bih ja podržao. Savjet za politički sustav SDP-a je o tom pitanju već raspravljao, prevladava stav da bi izbor predsjednika u parlamentu bio primjeren.

Jutarnji.hr/globus, Boris Kovačev / HANZA MEDIA