Putin čestitao Trumpu: Moskva otvorena za dijalog

Ruski predsjednik Vladimir Putin u novogodišnjoj čestitki upućenoj američkom predsjedniku Donaldu Trumpu poručio je da je Moskva spremna na dijalog o “širokom rasponu tema”, objavio je Kremlj.

Trump je krajem studenoga iznenada otkazao dogovoreni susret s Putinom na marginama summita G20 u Argentini, navodeći kao razlog napetosti zbog ruske vatre na ukrajinske mornaričke brodove i njihove zaplijene.

– Vladimir Putin naglasio je da su odnosi Rusije i SAD-a najvažniji faktor osiguravanja strateške stabilnosti i međunarodne sigurnosti, navodi se u izjavi Kremlja te dodaje da je Putin potvrdio da je Rusija otvorena za dijalog sa SAD-om o brojnim pitanjima.

U odvojenoj čestitki sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu Putin je obećao da će Rusija nastaviti pomagati sirijskoj vladi i ljudima u borbi protiv terorizma, obrani državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

Putin je poslao novogodišnje čestitke i drugim svjetskim vođama, pa tako i britanskoj premijerki Theresi May, japanskom premijeru Shinzu Abeu te kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

Putin je poželio dobrobit i blagostanje Britancima, navode iz Kremlja.

Iz ruskog veleposlanstva u Londonu rekli su da su Moskva i London dogovorili povratak dijela osoblja veleposlanstava nakon što su ove godine međusobno protjerali desetke diplomata. Hina, Pixabay