Skip to content

Održan 30. Božić u Ciboni

U duhu Božića, osobito u božićnim pjesmama živjela je ljepota, istina i dobrota koja obnavlja, jača, tješi i vraća na temeljni smisao.

Na svečanom koncertu nastupili su Mateo Pilat, Nika Pastuović, Kim Verson, Iva Galić, Jana Pogrmilović, Barbara i Rajko Suhodolčan, Igor Geržina, Mirko Švenda Žiga i Zvjezdice, Marko Bošnjak, Isadora, Lucia i Ricardo Luque, Antonela Doko, Boris Ćiro Gašparac, Adrijana Baković, Dječji operni zbor i Zagrebački anđeli, Saša Lozar, Irma Dragičević, Leon Košavić, Kvartet Gubec, zbor Panis Angelicus, Orest Shourgot, Tanja Ruždjak, Ozren Bilušić, Nika Pastuović i Anabela Barić, Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina i zborovi Zajednice folklornog amaterizma grada Zagreba.

Uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, na koncertu je bio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, koji je u prigodnoj riječi istaknuo da je otajstvo Kristova rođenja, Božjega utjelovljenja, neizrecivo, ali ga svaka umjetnost nastoji izraziti. Ipak, nastavio je, čini se da tu neizrecivost otajstva najbolje izražava i preriče glazba. Ona je najbliža Božjoj riječi po kojoj je stvoren svijet, stvarateljskoj Riječi koja je postala tijelom. I zbilja, u samoj Objavi, u biblijskome govoru susrećemo posebnu ‘glazbenu koreografiju’ koja prati Stvaranje od prve Božje riječi: Neka bude svjetlo! Bog nam je, stvorivši svijet i čovjeka, ostavio predivnu glazbenu partituru, sklad i skladbu koju je čovjek narušio i narušava nepoštivanjem Boga i njegovih stvorenja, rekao je biskup Šaško.

Naglasio je kako „večeras govorimo da je u središtu svaki čovjek, jer smo u središte postavili Dijete Isusa, Bogočovjeka“. Nitko nije isključen, a Bog u svoju blizinu posebno poziva siromahe i grešnike, progonjene i tužne. Zato u svojim planovima, ushitu i poletu ne zaboravimo da nam je povjereno Dijete; Bogočovjek koji se prepušta u naše ruke. S druge strane, u svojim razočaranjima i tjeskobama ne zaboravimo da smo mi u Njegovim, Božjim rukama, te da on Duhom Svetim koji je u nama nastavlja skladati novu pjesmu koja seže onkraj naše zemaljske ograničenosti, vodeći nas prema vječnosti. Da, Božić je svetkovina otvorene vječnosti, Neba na zemlji, istaknuo je biskup.

See also  Koncert "Sjećanje na Gvozdansko"u Zagrebačkoj katedrali, 11. siječnja

Napominjući kako je dijete u jaslama jače od bilo koje ideologije koja pokušava dokinuti povezanost čovjeka i Boga, koja ponižava od Boga darovano ljudsko dostojanstvo, biskup Šaško je podsjetio „da smo i večeras susreli tu istu snagu, vraćajući se kršćanskom baštinom i stoljeća unatrag, ali se spominjući i koncerta na ovome mjestu prije trideset godina, kada se i u Božiću očitovala čežnja za hrvatskom slobodom pod teretom komunizma“.

U duhu Božića, osobito u božićnim pjesmama živjela je ljepota, istina i dobrota koja obnavlja, jača, tješi i vraća na temeljni smisao. Tom istom snagom i danas možemo obnavljati hrvatsko društvo, dok gledamo ovu djecu i mlade, na tragu istoga Božićnog nadahnuća, kazao je biskup, a izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Zaključio je pozivom da kao vjernici ovoga Božića živimo novu pjesmu, Kristov dar ljubavi. IKA, PHOTO: DAVORIN VISNJIC/PIXSELL