Skip to content

Jakša Fiamengo – Komiža, 1946. – Split, 2018.

Jutros je u Splitu u 73. godini umro Jakša Fiamengo, novinar, pjesnik i akademik, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika

Jakša Fiamengo autor je 16 knjiga poezije. Autor je tekstova mnogih pjesama dalmatinskog melosa, a tekstove je pisao za klape, zborove i pop pjevače.

Neki od poznatijih njegovih opjevanih tekstova su “Infiša sam u te”, “Piva klapa ispo’ volta”, “Karoca gre”, “Ja sam pjesma” i “Nadalina”.

Jakša Fiamengo dobitnik je i mnogih državnih priznanja za književnost. Ove je godine primio nagradu Porin za životno djelo.

Rođen je u Komiži 1946. godine, a živio je u Splitu gdje je do mirovine zaposlen u kulturnoj rubrici Slobodne Dalmacije.

Poeziju i druge tekstove objavljuje u časopisima od 1965. godine, a bio je urednik časopisa Vidik, urednik Biblioteke suvremenih pisca itd. U srpnju 1993. godine ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo.

Objavio je petnaestak knjiga pjesama, a sudjelovao je i u stvaranju niza pjesničko-likovnih mapa.

Od kraja sedamdesetih godine njegova poezija počinje se uglazbljivati i Jakša Fiamengo postaje nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu, za što je dobio pedesetak nagrada.

Jakšine pjesme zauvijek će ostati dio dalmatinske duše, ponajviše ih je uglazbio Zdenko Runjić a izveo Oliver Dragojević, nabrojimo samo neke: Karoca, Ništa nova, Evo mene među moje, Rojena valo, Piva klapa ispo volta, Dubrovačka jesen, A vitar puše, Laku noć Luigi, laku noć Bepina, Sutra će te ponit, Nokturno, Anđele moj, Nadalina, Luce mala, Infiša san u te, Lastavica, Ostavljam te samu, U prolazu…

Foto: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

See also  Šahovski velemajstor Gari Kasparov otvara svoju akademiju u Opatiji