Skip to content

ANĐELI Ivane Jovanović Trostmann

Suvremena hrvatska likovna umjetnica, autorica zapaženog i složenog opusa, akademska slikarica iz Dubrovnika, Ivana Jovanović Trostmann, nedavno se predstavila s novom samostalnom izložbom ANĐELI u svome gradu, u Dvorani Ivana Pavla II.

Nedavno ste otvorili novu samostalnu izložbu.
– Izložba ‘Anđeli’ akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann otvorena je ovog ponedjeljka u Dvorani Ivana Pavla II. Svojim ‘Anđelima’ Jovanović Trostmann željela je dubrovačku publiku uvesti na poseban, umjetnički način u treću nedjelju došašća i iščekivanje Božića. Izložba je posvećena anđelima i Gospi zaštitnici Hrvata.

Motivi izložbe, anđeli, vječna su inspiracija.
– Izložbu sam pripremala oko pola godine. Prigodna je za ovo božićno vrijeme te prikazuje anđele koji se klanjaju Isusu Kristu i sudjeluju u radosti rođenja Spasitelja. Oni nas tješe, za nas mole, savjetuju, bdiju nad nama i donose košare pune darova za sve nas. Čast mi je da mogu na ovaj način sudjelovati u radosti Božića. U Bibliji sam čitala jedan san proroka Danijela i on me je potaknuo da razmislim o našem Spasitelju. Daniel je sanjao kako Pradavni zove Isusa i daje mu čast i vlast .

Duhovnu misao vodio je don Marin Lučić te se pritom osvrnuo na navještaj arkanđela Gabrijela Djevici Mariji.
– Došašće je vrijeme u kojem se otvaramo milosti. Blažena Djevica Marija susrela s anđelom. Svi se možemo u srcu pitati kako bi to bilo susresti anđela. Marija je bila malo prestrašena, ali Bogu ju je pripremio da bude ‘milosti puna’. Svi iščekujemo Isusa Krista koji će nam dati milost. Na ovoj izložbi na svim su slikama osim jedne prikazani anđeli. Jedna, ona u središtu, posvećena je Gospi. Marija je nova žena, nova Eva koja se susrela s anđelom i zgazila glavu zmiji tj., palom anđelu. Ova izložba potiče nas da prebiremo susret s anđelima kao i sve događaje u srcu poput Marije. Neka nam ona bude na poticaj da otvorimo svoje srce i primimo milost koju nam Gospodin želi dati u ovome došašću – istaknuo je don Marin Lučić.

See also  Razgovor u povodu – akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann

Izložbu je otvorila dr. sc. Katja Bakija naglasivši kako se u radovima Ivane Jovanović Trostmann uvijek vidi iskonska radost stvaranja.

Miroslav Pelikan