Skip to content

Održano klanjanje i molitva za nerođene

U utorak, 12. prosinca 2018. godine, na blagdan Gospe Guadalupske zaštitnice nerođene djece, u crkvi i samostanu Bezgrješnog začeća BDM u Zagrebu održano je klanjanje i molitva za nerođene.

Program je započeo u 17.30 sati s krunicom, zatim sa Svetom misom koju je predvodio fra Draženko Tomić, duhovnik HKLD-a, Podružnice “Branimie Richter” Zagreb, a nastavljen s klanjanjem i molitvom za nerođene.

Nakon toga, u 19 sati, uslijedilo je predavanje doc. dr. sc. Roka Čivljaka na temu “Liječnik misionar”.

Autor fotografija prim. dr. Ivan Barišić

Gospa Guadalupska – zaštitnica nerođenih

Od svih marijanskih ukazanja u svijetu samo se u ovom ukazanju Presveta Djevica ukazala trudna. Upravo u vrijeme ukazanja u Meksiku se provodio ritualni obred žrtvovanja ljudi aztečkim bogovima plodnosti. Procjenjuje se da se godišnje bogovima žrtvovalo između 20 000 i 50 000 osoba. Meksički povjesničari smatraju kako je svako peto meksičko dijete bilo ubijeno na taj način, premda su među žrtvama bili i robovi te odrasli muškarci i žene. Nakon ukazanja i obraćenja više od devet milijuna Asteka, ova praksa polako je iščezla i naposljetku ukinuta.

Zanimljiv je nesvakidašnji događaj koji se zbio 24. travnja 2007. u bazilici Gospe od Guadalupe u Mexico Cityju upravo na dan kada je donesena odluka o legalizaciji pobačaja u Meksiku do 12. tjedna trudnoće. Taj isti dan u bazilici se slavila misa za nerođenu djecu kad se nakon mise jako svjetlo u obliku embrija pokazalo na platnu upravo na području maternice. Brojni vidioci snimali su događaj pa je tako ostao i dokumentiran u video obliku.

Blagdan Gospe od Guadalupe u katoličkom kalendaru slavi se 12. prosinca. Gospu od Guadalupe (Guadalupe – Cuatlaxupeh na jeziku nahuatl znači: «Ona koja satire glavu zmiji») od milja zovu i Virgen Morena (Tamnoputa Djevica).

Pobožnost potječe od ukazanja Djevice Marije domorodcu Juan Diegu – Cuauhtlatoatzinu (Orao koji govori) na brdu Tepeyacu sjeverno od Mexico Cityja od 9. do 12. prosinca 1531. godine. Obratila mu se četiri puta na njegovu aztečkom jeziku nahuatlu i tražila da se na tom mjestu sagradi i posveti crkva u njenu čast.

U izvoru Nican mopohua zapisano je da je Gospa Juanu Diegu rekla i sljedeće: “Znaj, najmanji moj sine, da sam ja vazda djevica, presveta Marija, majka najistinitijeg i jedinoga Boga, po kojemu sve opstoji, koji je stvoritelj života i ljudi, gospodar neba i zemlje. Žarko želim da se na ovom mjestu sagradi moj mali sveti dom, crkva u kojoj ću puku iz ljubavi na vidljiv način iskazati milosrđe, pomoć i zaštitu. Jer ja sam zbilja vaša milostiva mati: tvoja, svih onih koji zajedno nastavaju ovu zemlju i svih onih koji me ljube, zazivaju, obraćaju i potpuno se u mene pouzdavaju. Ovdje ću slušati vaš plač i jadikovke. Bit ćete mi u srcu i brinut ću se da vam pomognem u svim vašim brojnim brigama, patnjama i bolestima.”

To je obznanio prvom meksičkom biskupu franjevcu Juan de Zumarragi, koji je pri tom susretu bio nepovjerljiv. Vidiocu se nakon povratka kući, istog dana i na istom mjestu, drugi put ukazala Gospa, koja mu je zapovjedila da sutradan ponovno zamoli biskupa. Sutradan, u nedjelju 10. prosinca 1531. Juan Diego biskupu ponovno prenosi Gospinu želju koji tada traži neki dokaz da se uvjeri u vjerodostojnost ukazanja. Juan Diego na povratku kući ponovno ugleda Gospu, koja mu obećaje dati biskupu znak koji traži. Zbog stričeve bolesti u ponedjeljak, 11. prosinca 1531., ostaje kod kuće. Sutradan, u utorak, 12. prosinca 1531., žurno odlazi potražiti ispovjednika za umirućeg strica, a na putu mu se ponovno ukazuje Gospa.Uvjerava ga da mu stric tom prigodom neće umrijeti i šalje ga na prvobitno mjesto ukazanja gdje će ga čekati znak koji biskup očekuje. Na ogoljenom polupustinjskom brdašcu, u zimsko doba, ugledao je prekrasne kastiljanske ruže koje su biskupu i svim Španjolcima trebale poslužiti kao očigledan dokaz za istinitost čuda. Juan Diego ih bere i stavlja u tilmu (na Nahuatlu naziv za aztečki izvanjski ogrtač, vrstu deke ili ponča, koriste ga siromašni Indijanci, veže se na ramenu) i iznova odlazi biskupu. Kada je pred biskupom otvorio svoju tilmu na ogrtaču se ugledala Gospina slika. Juan Diego je nakon povratka kući našao potpuno zdrava strica Juan Bernardina, koji mu je potvrdio da se i njemu ukazala Gospa, da ga je ona ozdravila i da je njen naziv, kojim će biti čašćena na slici, prema njezinim riječima, Uvijek Djevica Sveta Marija Guadalupska.

Nakon ukazanja, milijuni Meksikanaca postali su katolici. Svetište je jedno od najposjećenijih katoličkih svetišta na svijetu. Priznato je od Katoličke crkve. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Juana Diega svetim 2002. u bazilici Gospe od Guadalupe.