Zlatkov dan sa SMA

U Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb predstavljen je projekt „Zlatkov dan sa SMA“. Kroz njega se želi educirati djecu i odrasle o bolesti spinalne mišićne atrofije (SMA), a pokretači projekta su članovi udruge roditelja vitalno ugrožene djece „Kolibrići“, koji su uz podršku Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, Klinike za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva), Kliničkoga bolničkog centra Split i Grada Zagreba, započeli ovu akciju predstavljanjem slikovnice „Zlatkov dan za igru“. U njoj se na djeci prihvatljiv i razumljiv način opisuje život male zebre Zlatka koja simbolizira dijete oboljelo od SMA.

Malim pacijentima Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb uoči Svetoga Nikole slikovnicu su pročitale tete pričalice iz udruge „Smiješak za sve“ zajedno sa Zlatkom Dalićem, izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije i blogericom Alis Marić Pečarić. Uz prigodne poklone i zanimljivu priču namjera im je bila razveseliti djecu koja se nalaze na liječenju te ih podučiti što to znači zajedništvo i prihvaćanje drugačijih od sebe.

Pošto djeca koja se liječe u Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, zbog prirode svoje bolesti, nisu mogli poslušati priču u edukacijskoj dvorani Klinike za pedijatriju „Mayerhofer“, pripovjedači priče o maloj zebri Zlatku otišli su i na njihov odjel.

Poruku podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima na predstavljanju projekta, uz izbornika Zlatka Dalića pružili su i Ana Alapić, predsjednica udruge Kolibrići, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb i prof. dr. sc. Jurica Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Nastavak ovog hvale vrijednog projekta slijedi vrlo brzo u izvedbi naših slavnih atletičarki. Već 11. prosinca Sandra Perković predstavit će malu zebru Zlatka djeci u Klinici za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva), a 19. prosinca isto će napraviti i Blanka Vlašić u Kliničkom bolničkom centru Split. Izvor KBC Zagreb