PREDSTAVLJENA KNJIGA DUHOVNE POEZIJE “GENEZARETSKE VEDRINE”

U adventskom ozračju 07. prosinca makarska publika uistinu je uživala u duhovnoj poeziji poznate makarske pjesnikinje Ivne Talaje

Po ocjeni mnogih jedinstvena autorica poezije s duhovnom tematikom, a nadasve samozatajna Ivna Talaja, sugrađanima poznata kao voditeljica i urednica RMR-a u čijem glasu svakodnevno uživaju, izdala je još jednu, treću već, zbirku poezije pod naslovom “Genezaretske vedrine”. Ivna Talaja je pripadnica mlađe generacije autora duhovne poezije i smatraju je jednom od najvrsnijih pjesničkih mlađih pojava unutar obzora hrvatskoga pjesništva kršćanskoga nadahnuća. Dosada je objavila dvije zbirke pjesama: “Nebeska radost” i “Otisak neba”.
Ova treća zbirka “Genezaretske vedrine” predstavljena je u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Makarska.
Knjigu su predstavili dr. Vladimir Lončarević, književni teoretičar iz Zagreba i Dunja Kalilić, književnica iz Splita.Ivna svijetli i nosi nas na sigurne staze dobrote, mudrosti, nade, ufanja, ljepote i ljubavi te blagoslovom zanosnih stihova spušta na nas dragocjeni veo mira i radosti. To mogu samo rijetki pjesnici. To može Ivna Talaja. Večeras Makarska svijetli trajnom svjetlošću “Genezaretskih vedrina” – naglasila je Kalinić, zaželivši Ivni puno ovakvih vedrina i radosti.

Svojim stihovima autorica nas poziva da slavimo Isusa. Njezina čežnja za nečim je što je spoznato i doživljeno. Njezin odnos s Bogom je snažan. Ne može se zaboraviti da je Ivna postigla vrhunsku sljubljenost svoje volje i riječi. Njezini stihovi vide ono bitno. Vide da je Bog ljubav, a ljubav je radost. Ovo je dakle radosna poezija bez patetike kako često zna biti u religioznoj poeziji. U njezinoj poeziji nema borbe sa zlom, spasenje je u njoj doživljeno – kazao je među ostalim dr. Lončarević koji je i autor pogovora u zbirci “Genezaretske vedrine”.
Najzaslužnija za ovu pravu svečanu večer duhovne poezije je sama Ivna Talaja koja se ovom prigodom prisjetila svojih pjesničkih početaka koji sežu u djetinjstvo. Prve je pjesme napisala već s 13 godina i objavljene su u Malom koncilu, a potom iznimne poetske uratke s duhovnom tematikom objavljuje intenzivno od 15 godine na divljenje čitatelja, a sretna zbog ovog Božjeg dara.
Ante Škrabić, predsjednik Makarskog ogranka MH izrazio je veliko zadovoljstvo što je upravo knjiga Ivne Talaje, 55. knjiga koju predstavlja MO MH. U punoj dvorani Arte predstavljanje Ivnine nove zbirke u adventskom vremenu bilo je prava svetkovina duhovne poezije.
Stihove iz Ivnine zbirke kazivao je Teo Erceg, a svečanost glazbom uljepšali Petar Kelvišer i Marin Erceg. Program je vodila Žana Šulenta, inače Ivnina prijateljica i kolegica s RMR-a koja je i zaslužna što je ova zbirka predstavljena u organizaciji MO MH, jer ona koliko je skromna i samozatajna ne bi nam se zato obratila, kazao je predsjednik MO MH. Knjiga Ivne Talaje može se nabaviti po cijeni od 80 kn, pa se preporučuje u ovo blagdansko vrijeme darivanja kao prigodan dar ljubiteljima duhovne poezije.

J.Glučina

Foto:MakarskaPost