Skip to content

Beč: Moda s potpisom za samo 25 eura mjesečno

Inovativni bečki startup Endlos Fesch (Beskrajno šik) gostovat će sa svojim pop-up eventom 30. studenog i 1. prosinca u trgovini rabljenom robom bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada MA 48.

Endlos Fesch prvi je iznajmljivač dizajnerske mode u Beču. Odjevni predmeti lokalnih dizajnera, vrhunskih međunarodnih brandova i odabrani vintage komadi mogu se iznajmiti na četiri tjedna po cijeni od samo 25 eura. Prilikom posudbe više komada ostvaruje se i popust.

Nakon isteka posudbenog roka roba se jednostavno vraća u idući pop-up store, a poduzetnice se brinu za pranje i čišćenje robe.

Mladi startup na taj način doprinosi smanjenju količine odbačenih odjevnih predmeta i modnih dodataka, a svojim korisnicima omogućava da unesu više raznolikosti u svoju garderobu.

Suradnja trgovine rabljenom robom bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada i novog startupa nije nimalo čudna s obzirom na činjenicu da je i jednima i drugima cilj smanjenje otpada.

Buvljak bečkog gradskog poduzeća MA 48 u okrugu Margareten postoji još od 1989. godine. U glavnom se gradu Austrije naime iskoristive stare stvari poput namještaja, elektronskih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa već godinama odlažu na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom po pristupačnim cijenama prodaju u trgovini bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada.

Posebnost bečkog „buvljaka“ koji godišnje posjeti i do 30.000 kupaca je to, što sav novac od prodaje rabljenih predmeta odlazi u humanitarne svrhe. Njime se financiraju različiti bečki socijalni projekti, azili za nezbrinute životinje i sl.

Bečka gradska uprava na ovaj način želi osvijestiti građane da stvari koje više ne trebaju ne moraju nužno završiti u smeću, nego da mogu poslužiti drugima. Na taj se način ujedno i godišnja količina otpada smanjuje za čak 720 tona. Naime, od 800 tona stvari koje godišnje završe na odlagalištu s oznakom „roba za buvljak“ čak 90 % može biti ponovno prodano.

Svih 18 bečkih reciklažnih dvorišta zaprima stare stvari, a tjedno se prikupi i do 16 tona. Građani tako na reciklažna dvorišta godišnje donesu čak 130.000 još upotrebljivih predmeta, a njima se pridružuju i predmeti iz ureda za nađene stvari te predmeti koje pojedinim gradskim odjelima više ne mogu poslužiti.
Od 2011. godine u trgovini se prodaju isključivo prekontrolirani elektronski uređaji na koje se dobiva čak i jednogodišnja garancija.

https://www.endlosfesch.at/

Ivana Ćosić

photo: Pop-up store © EndlosFesch