Predstavnici inicijative “Narod odlučuje” odbili uvid u nevažeće potpise

Predstavnicima Građanske inicijative “Narod odlučuje” u utorak je u prostorijama tvrtke APIS IT omogućen uvid u nevažeće potpise iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o izmjeni članka 72. Ustava, no nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima će se izvršiti uvid predstavnici inicijative odbili su tu mogućnost, priopćilo je Ministarstvo uprave

Također, odustali su od uvida u nevažeće potpise iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o dopuni članka 72.a Ustava, koji je bio predviđen za srijedu, 28. studenoga.

Uvid u neispravne, odnosno nevažeće potpise u tvrtki APIS IT predstavnici inicijative mogli su, na poziv Ministarstva, obaviti od 9 do 15 sati.

Tvrtka APIS IT osigurala je tehničke uvjete za uvid u nevažeće potpise, sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, ističu iz Ministarstva.

Prije početka uvida održan je sastanak na kojem su članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim predstavili način uvida u nevažeće potpise.

Tom sastanku nazočili su deset predstavnika inicijative, članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim, u sastavu: predstavnici MUP-a, AZOP-a, DIP-a i Ministarstva uprave, te u svojstvu promatrača predstavnik civilne udruge Hrvatskog helsinškog odbora.

Predstavnici “Narod odlučuje” upoznati su kako mogu izvršiti uvid u sve nevažeće potpise na originalnim potpisnim listama koje su predali Hrvatskom saboru, te o uvjetima uvida u aplikaciju APIS IT-a u kojoj su uneseni potpisi, prema odredbama Zakona o referendumu i Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.

U skladu s time, predstavnicima inicijative omogućen je uvid u sve potpisne liste sa nevažećim potpisima, detaljna analiza svakog potpisa i obrazloženje zbog čega je pojedini potpis proglašen nevažećim.

Ako bi i nakon obrazloženja o razlozima zbog kojeg potpis nije prihvaćen bio zatražen uvid u aplikaciju APIS IT-a, (uvid u točne podatke, ispravan OIB, ispravno ime i prezime), taj bi uvid bio omogućen predstavnicima inicijative osim u slučaju ako upisano ime i prezime i/ili OIB ne odgovaraju tim podacima u Registru birača.

U tom slučaju, točnost tih podataka provjerava predstavnik DIP-a te o tome izvješćuje predstavnike inicijative, u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka.

Nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima će se izvršiti uvid u nevažeće potpise, predstavnici “Narod odlučuje” odbili su izvršiti uvid u nevažeće potpise, stoji u priopćenju Ministarstva uprave. HRT, photo Pixabay