Vladimir Paurić izlaže slike u Toplicama Lipik

13. studenoga 2018. svečano je otvorena izložba slika lipičkog slikara naivca gospodina Vladimira Paurića u galeriji „Mramorne kupke“ u prostoru Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik

Dobrodošlicu slikaru te mnogobrojnim gostima i posjetiteljima među kojima je bila i autorova obitelj, zaželjeli su pomoćnica ravnatelja i glavna sestra bolnice gospođa Ljerka Pavković koja je i vodila program, ravnatelj bolnice gospodin Darko Kelemen i prim.dr. Oto Kraml koji je po riječima umjetnika „glavni krivac“ za ovu izložbu. Prisutnima se obratio i gospodin Vladimir Paurić pozdravima i zahvalio organizatorima. Naveo je kako u slikanju pronalazi radost i unutarnji mir te gotovo svakoga dana i dalje slika neki od motiva uz rječicu Pakru ili neki od okolnih slavonskih krajolika. Istaknuo je da ovu izložbu posvećuje hrvatskim braniteljima!
Gospodin Antun Haramija, izaslanik gradonačelnika gospodina Vinka Kasane, županijski vijećnik i sam prijašnji gradonačelnik prigodnim riječima otvorio je izložbu.

Svečanosti otvaranja uspješno je pridonijela recitiranjem svoje poezije prim.dr.sc. Senka Rendulić Slivar a ugođaj je upotpunio gospodin Josip Knežević – Nešo diskretnom pratnjom na gitari.
Nakon svečanog otvorenja izložbe, na prigodnom domjenku, bila je i prigoda podijeliti međusobne utiske i porazgovarati sa samim autorom.

Iz osvrta prim.dr. Ota Kramla na samom otvaranju izložbe

Dopustite da i ja kao slikar kažem nekoliko svojih impresija o radu gospodina Vladimira Paurića.
U početku bijaše njegov prvi susret s naivnim slikama u Podravini, susret koji bih označio kao iskru, a koja se rasplamsala u pravu vatru naive, ovdje u njegovom i našem Lipiku.

Za ovakovo slikarstvo osim ovog oduševljenja, potreban je talent, volja i rad te iskrenost.
U njegovom radu su prisutne sve bitne značajke naivne umjetnosti i on se može svrstati među velike suvremene slikare naive poznatog hlebinskog i podravskog miljea, mada živi i radi u ovom našem slavonskom ozračju. Izražava se slikajući uljem na platnu.
Istakao bih činjenicu da svaka slika Vladimira Paurića ima priču, Paurić nam priča slikajući.

Dojmljiva je njegova perspektiva na gotovo svakoj slici, majstorsko postizanje prikaza horizonta – ljepote prirode majčice zemlje koja prelazi u beskraj neba.

Još bih svakako spomenuo i neizostavnu idiličnost u njegovim slikama.

Čestitam našem slikaru na bogatom slikarskom opusu i želim da samo tako nastavi istim žarom.

Lipik,13. studenoga 2018. Prim.dr. Oto Kraml

Iz predgovora kataloga, Vladimir Paurić je slikar naivac

Slikarstvo Vlade Paurića možemo nazvati iskrenim slikarstvom. Na ovim slikama nema lažne vrijednosti, nema teoretiziranja, niti su potrebni znanstveni postupci kojima bi se dokazivala umjetnička vrijednost. Slike odišu jednostavnošću, prepoznatljivim naivnim simbolizmom, spontanom iskrenošću, romantičnim ugođajem, osjećajnim temama, subjektivnošću, lirskom idealizacijom života na selu, posebno izražajnim i originalnim koloritom, metaforičnošću, karakterističnim motivima, socijalnom tendencioznošću, a nalazimo i elemente fantastike, što je isto tako obilježje naivne umjetnosti. Sve je prožeto dubokom ekspresivnošću i originalnim doživljajem umjetnika.

Jednom riječi, pred nama je umjetnik s vrlo snažnim umjetničkim izrazom i s djelima od iznimne vrijednosti te mislim da bi svi trebali biti ponosni što je ovakav umjetnik danas s nama i što možemo gledati njegova djela. Treba mu čestitati na svemu što svojim djelima čini za nas, naš kraj i našu voljenu domovinu Hrvatsku!

Damir Marčetić, prof.

Vladimir Paurić je samouki naivni slikar iz Lipika. Rođen je u selu Filipovcu 21. travnja 1936. godine. Jedan period svoga života i rada 1960-tih godina proveo je u Virovitici, gdje je primijetio slike podravske naive i na prvi pogled se s njima oduševio te se odlučio za taj slikarski put. Za vrijeme zaposlenja u pakračkoj bolnici vodio je radnu terapiju, gdje je između ostaloga znatan dio zauzimala i terapija slikanjem. Sada je umirovljenik, međutim i dalje neumorno stvara slike – Lipik, priroda i sjećanja iz djetinjstva nepresušan su mu izvor umjetničke inspiracije.
Do sada je imao preko trideset samostalnih i zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i Njemačkoj. Živi u Lipiku.