“Helena Minić je napisala nastavak romana „Zločin i kazna“ F. M. Dostojevskog svojim romanom „Krist dolazi po mene“.

Temeljna ideja Dostojevskog u svim njegovim romanima jest kao i u Helene Minić: „Meni se ne sviđa lice ovog svijeta.“

Likovi Helene Minić jesu antinomični, spoj dobra i zla i vezani duboko za svoju ideju kao Raskoljnikov, kojeg ideja prava na zločin određuje kao junaka i ostvarenje ideje. Temeljni književni postupci u romanu jesu naracija, deskripcija i genijalni opisi interijera, eksterijera, vanjski portreti i psihološka karakterizacija, ostvarenje slobodnim neupravnim govorom ili unutarnjim monologom. Autorica je, slično Balzacu i pansionu gospođe Vauquer u romanu „Otac Goriot“, izvrsno prikazala kako prostor u kojem se junak nalazi određuje njegov karakter.

Pomoću unutarnjeg monologa, slobodnog neupravnog govora o ličnosti ubojice, grubijana i luđaka Panjina, Helena Minić najviše se približava stilu F. M. Dostojevskog.

Mada je roman nastao na pastišu „Zločina i kazne“ (likovi, ideje, mračno ozračje), on funkcionira kao originalno i autohtono književno djelo.

Romanom Helene Minić hrvatska književnost postaje bogatija za jedno izvrsno književno djelo.”

Helena Minić, mlada Zabočanka, studentica prve godine kroatistike i rusistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, članica je Ogranka Matice hrvatske u Zaboku. Osim talenta pokazala je velik trud i strpljenje jer od rođenja boluje od cerebralne paralize i nije jednostavno živjeti, a kamoli stvarati.

Pokazala je veliku hrabrost, nikad se ne predaje i uz sve prepreke uči i piše, čestitamo joj na tome.

Velika želja joj je bila da svoje prvo književno djelo vidi ukoričeno u knjigu, koju će moći pokloniti svojim dragim prijateljima i koju će konačno moći čitati ljubitelji književnosti.

Predsjedništvo Ogranaka Matice hrvatske u Zaboku s puno razumijevanja njene potrebe, po dobivanju pozitivnog kritičkog osvrta, donijelo je odluku o izdavanju knjige Helene Minić Krist dolazi po mene.