Hebrang: Zdravstvo je postalo preskupo

U HRT-ovoj emisiji „Studio 4“ gost je bio Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva i socijalne skrbi. Razgovaralo se o aktualnim pitanjima vezanim za reformu hrvatskog zdravstva

Hebrang je rekao kako je ministar zdravstva najnepopularniji ministar u svakoj, i ne samo Hrvatskoj, Vladi. Razlog je taj što su očekivanja uvijek veća od davanja. Nije htio komentirati današnjeg ministra Kujundžića, zato što ga je ovaj tužio za klevetu.

“Moram istaknuti, da Kujundžić ne može popraviti financijsku strukturu zdravstva, koja je katastrofalna i koja je temelj svega. Kujundžiću ću u prilog reći da Hrvatska po glavi stanovnika izdvaja 700 eura godišnje za zdravstvo. Svi u EU su iznad nas. Uspoređivati sustave zemalja EU s našim, u kojem je vrlo malo novaca za napredne tehnologije, vrlo je nekorektno“, naglasio je Hebrang.

“Nekorektno prema ministru je i to što u Hrvatskoj nema investicijskih ciklusa pa su naše bolnice u katastrofalnom stanju, a to nadoknađuju liječnici i sestre sa svojim entuzijazmom“, kazao je.

Hebrang je istaknuo kako je prije ulaska Hrvatske u EU, teško bilo otići raditi u inozemstvo. Danas je olakšano da čovjek ode raditi za puno bolje uvjete. “S mog odjela otišao je jedan mladi intervencijski radiolog. On može dobiti u Londonu 8000 eura i naravno da je otišao. To je problem za naše zdravstvo“, rekao je.

Bivši ministar smatra, kako iz temelja treba promijeniti način financiranja u zdravstvu. “Financiranje na račun proračuna, odnosno doprinosa, više ne može proći, zato što je medicina postala preskupa“, zaključio je. Pixabay Images