Skip to content

Grupa 4 u Muzeju likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti
8. 11. – 29. 11. 2018
Otvaranje izložbe: četvrtak, 8. 11., u 19 sati
kustos izložbe: mr. sc. Daniel Zec

ODLOMCI IZ PREDGOVORA U KATALOGU IZLOŽBE

Pojava četiri slikara i kipara na osječkoj likovnoj sceni sredinom sedamdesetih godina od velikog je značenja za likovnu povijest grada. Početak sedamdesetih obilježila je vrlo neugodna kulturna situacija, predstavnici starijih generacija otišli su iz različitih povoda dok se praznina međuprostora nije popunjavala s novim mladim snagama.

Ipak, sredinom tog desetljeća ono što se posijalo pet ili šest godina ranije pokazalo se dragocjenim urodom u tom kriznom razdoblju. Naime, sa studija kiparstva u Zagrebu vratio se Marijan Sušac, sa studija slikarstva u Ljubljani Branimir D. Kusik, s likovne akademije i studija umjetnosti u Zagrebu došli su slikari Ivan Doroghy i Boro Ivandić dok je Josip Alebić sa slikarskog studija u Beogradu već bio u Osijeku. U trenu se stvorila neobična i vrlo jaka koncentracija – možda do tada i neviđena koncentracija likovnoga života. Prva četvorica jasno se međusobno prepoznala kao snaga te su pod nazivom Grupa 4 1975. održali svoju prvu izložbu u galeriji Zodijak. Izložba ih je odlično predstavila osječkoj i široj kulturnoj javnosti što je rezultiralo i pravcima novih karijera svakog od ovih umjetnika. Kipar Marijan Sušac realizirao se u Osijeku, kao i Branimir D. Kusik (1946–2013). Umjetnička karijera Ivana Doroghyja puni opseg realizirala je u Zagrebu, a Borisa Ivandića preko Zagreba u Parizu i danas Berlinu. Djela ovih umjetnika danas su „klasika“ prije svega osječkog kulturno-povijesnog i likovnog života i kao takva imaju svoje mjesto i u zbirkama Muzeja likovnih umjetnosti. Ta djela, proširena s novijim radovima, sadržaj su izložbe. Jer, Muzej likovnih umjetnosti ovom izložbom ne samo da evocira kulturno povijesnu činjenicu likovnosti grada već ističe i svoj udio u tom procesu. Tim umjetnicima djela su izlagana, otkupljivana, i konačno MLU im je izdavač monografija.

Vlastimir Kusik, 2017.

Slikari i grafičari Branimir David Kusik, Ivan Doroghy, Boris Ivandić i kipar Marijan Sušac 1975. godine u Osijeku su formirali Grupu 4 te zajedno izložili svoje radove u osječkoj Galeriji Zodijak, 22. rujna 1975. godine. Bila je to prva – i jedina – izložba ove grupe mladih osječkih umjetnika, usađena na samome polazištu njihovih umjetničkih i profesionalnih životnih putova.

See also  Muzej Mimara - Pasionska baština 2012.

Na izložbi u Muzeju likovnih umjetnosti izloženi su radovi iz vremena u kojemu je Grupa 4 nastala, dakle iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Nadalje, svaki je od četvorice umjetnika, uz svoje ranije radove, predstavljen i izborom djela koja prezentiraju njihov opus u kasnijim periodima stvaranja, sve do recentnijeg vremena, kako bi se na temelju te vrste sučeljavanja preispitalo kroz koje su moduse promjena prošle individualne poetike i izričaji četvorice umjetnika te kako bi se utvrdilo koliko je njihovo djelovanje korespondiralo sa suvremenom umjetničkom praksom sedamdesetih, a koliko s kasnijim razdobljima. S obzirom na mali, posve nereprezentativan uzorak koji bi trebao predstavljati danas opsežne, zaokružene i definirane opuse, izložba će teško dati odgovor na ta pitanja, no konverzacija između najranijih ostvaraja i onoga što je uslijedilo daje zanimljiv presjek inicijalnih ideja i njihovih konzekvenca, usputnih postaja ili pak potpuno drukčijih usmjerenja.
Idejna je vodilja ove izložbe predstaviti članove Grupe 4 kao pokretače i nositelje progresivnih promjena u kulturnoj sredini u kojoj su djelovali.

Daniel Zec, 2018.