Izložba Sonje Dizdar u galeriji CEKAO

Sonja Dizdar ukazuje na potrebu suvremenog čovjeka da se iz tehnološki otuđene civilizacije vratimo, ne samo Zemlji i prirodi, već da shvatimo kako sva blaga koja posjedujemo i za koja se bespoštedno borimo u valutama plemenitih metala – dolaze upravo iz Majke Zemlje

Izložba naziva ALKEMIJA III autorice Sonje Dizdar, otvara se 29. listopada u 19 sati u galeriji CEKAO

U suvremenoj hrvatskoj umjetnosti malo se autora služilo pur pjenom – češće spužvom – a jednako je tako teško otkriti genezu ovih oblikâ. U nekim kasnijim radovima Šime Vulasa postoji ideja vertikalnog zasijecanja površine, sa simboličkom temom portala, dok Stevan Luketić, Branko Ružić ili Milena Lah imaju sasvim drugačiju morfologiju i poruke. Kod tapiserija Jagode Buić, iz sedamdesetih godina 20. stoljeća, postoji identičan tretman vertikalnog usijecanja i zasijecanja teksture, s dubokim prodorima tame, no teorijski kontekst takvih ritmiziranih površina je ponovno sasvim različit, što nas dovodi do zaključka kako je Sonja Dizdar u ovim nezahvalnim vremenima sveopće reciklaže i „citatnosti“ uspjela osvojiti svoj prostor autentičnosti.

Sonja Dizdar ukazuje možda na potrebu suvremenog čovjeka da se iz tehnološki otuđene civilizacije vratimo, ne samo Zemlji i prirodi, već da shvatimo kako sva blaga koja posjedujemo i za koja se bespoštedno borimo u valutama plemenitih metala – dolaze upravo iz Majke Zemlje. Iz dubina u kojima se ne krije tama i stagnacija vitaliteta, već u kojima se stalno stvara život kroz matricu anorganske materije. Sve je dakle vrlo relativno, i sve u prirodi i na Zemlji ima svoj antipod. A zlato nije sve što sjaji.

Iz predgovora Ive Körbler