Predsjednica primila glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. Zaželjevši mu dobrodošlicu povodom prvog službenog posjeta Hrvatskoj i uputivši čestitku “svim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim državljanima u zemlji i diljem svijeta Dan neovisnosti”, kazala je kako se NATO i Hrvatska suočavaju s brojnim izazovima, a jedan od njih je i jugoistok Europe.

“Premda je jugoistok Europe od strateške važnosti za NATO, za Hrvatsku je apsolutno od vitalne i gotovo egzistencijalne važnosti. Bosna i Hercegovina treba ponovo naše zalaganje u izgradnju institucija i osiguranju ravnopravnosti svojih konstitutivnih naroda i građana. Hrvatski pristup zasnovan je na dubokom razumijevanju unutarnjih kompleksnosti naše susjedne i najbliže države koje su jasnije nakon jučerašnjih izbora”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a.

Podsjetila je kako su Daytonski mirovni sporazum, a i Washingtonski koji mu je prethodio, u temeljima današnje Bosne i Hercegovine te kako su sva odstupanja od ta dva sporazuma samo stvorila neravnotežu između tri konstitutivna naroda.

“Već godinama upozoravam na raskorak između izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini i odluka samoga Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka nekih međunarodnih sudova. Članice Okvirnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, potpisanog u Daytonu jesu Bosna i Hercegovina, Hrvatska i tadašnja Federalna Republika Jugoslavija i mi kao supotpisnica Daytonskog ugovora imamo isto tako odgovornost za mir i stabilnost naše susjedne države i naš je interes da Bosna i Hercegovina čvrsto nastavi putem razvoja”, poručila je Predsjednica.

Izrazila je želju da se sastave funkcionalne vlade na razini entiteta i države koje će osigurati punu implementaciju prava svih državljana sva tri konstitutivna naroda, kako su oni definirani u samom Ustavu Bosne i Hercegovine, koji je zapravo aneks 4 Okvirnog sporazuma.

Istaknula je da “bez obzira na nažalost prve euforične i pomalo neprimjerene izjave koje smo čuli iz susjedne države, čvrsto vjeruje u dobrosusjedske odnose”, između dvije zemlje. Osobno ću se nastaviti apsolutno zalagati za dobrobit naše susjedne države, za opstojnost i prava hrvatskog i svih ostalih naroda i građana Bosne i Hercegovine, za euroatlantski put Bosne i Hercegovine, za njeno što je moguće brže članstvo u Europskoj uniji i, kada je riječ o aktivaciji Akcijskog plana za članstvo, Hrvatska i ja osobno se zalažemo za njegovu punu i što bržu aktivaciju”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

U svom obraćanju se osvrnula i na Makedoniju i kazala da Hrvatska snažno podupire poziv Makedoniji za početak procesa pridruživanja NATO savezu. “To je povijesna prekretnica prema trajnoj stabilnosti i uspostavi sigurnosti u jugoistočnoj Europi koja je strateški važna regija za NATO”, kazala je Predsjednica. Dodala je da nije ohrabrujuće što Makedonija nije uspjela doseći potreban prag na referendumu za dogovor oko imena, ali da se nada da će Sobranje prihvatiti ustavne promjene s ciljem prihvaćanja imena.

Kao razlog za zabrinutost je spomenula i Kosovo te upozorila da usporena normalizacija odnosa sa Srbijom polako uzima svoj danak, čak i u Savezu. “Svi mi, posebno u Europskoj uniji, moramo zadržati Srbiju i Kosovo na putu pregovora”, poručila je Predsjednica i dodala kako će se Hrvatska zalagati za nazočnost KFOR-a sve dok se sigurnost na Kosovu na konsolidira. “Hrvatski kontingent KFOR-a ostat će koliko god bude potrebno”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Što se tiče ulaganja u obranu, kazala je da će Hrvatska nastaviti sa stalnim financijskim povećanjem za obranu kako bi dostigla dva posto BDP-a. Podsjetila je da Hrvatska uspješno sudjeluje u misijama NATO-a u Afganistanu i Kosovu sa 150 vojnika te da trenutno 80 hrvatskih vojnika sudjeluje u NATO-voj “Pojačanoj prednjoj prisutnosti” u Poljskoj.

Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg je kazao kako mu je čast biti u Zagrebu na Dan neovisnosti te da je Hrvatska vrlo cijenjena saveznica, potvrdivši da je s hrvatskom Predsjednicom razgovarao o stanju u regiji, posebice Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji. „Računamo na Hrvatsku da će nastaviti igrati konstruktivnu ulogu“, dodao je.

“NATO i dalje ostaje vrlo predan pitanju stabilnosti i sigurnosti u ovoj regiji”, kazao je glavni tajnik NATO-a Stoltenberg i pohvalio Hrvatsku za “snažnu političku potporu” koju je pokazala prema Makedoniji oko referenduma i dogovora oko imena s Grčkom. “Pozvao sam sve političke stranke i čelnike u Skopju da zajedno rade i zgrabe ovu povijesnu priliku”, kazao je.

Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska obustavila rezove u obrani i povećava ulaganja u obranu. “Mi to jako pozdravljamo”, kazao je glavni tajnik NATO-a. Prema njegovim riječima, to je važno jer se NATO nastavlja prilagođavati kako bi se mogao odgovoriti na sve veću nepredvidljivost u svijetu. predsjednica.hr