“Antistress mix, šesta izložba akademskog slikara Ivana Markovića, funkcionira na dvije razine. Prvo, izložba je njegov osobni hommage američkom slikarstvu 50ih godina prošlog stoljeća, koje i inače navodi kao inspiraciju u svom umjetničkom radu i razvoju

U utorak, 2. listopada 2018. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba umjetnika Ivana Markovića pod nazivom Antistress Mix.

U isto vrijeme, za ovu će izložbu umjetnik reći da se vraća samome sebi. Monokromatske površine, velike dimenzije te istodobni izostanak velikih ideja i još većih pretenzija, njegove su i stare i nove težnje, kojima se, ovisno o tome koliko je spreman više slušati sebe, a manje zahtjeve okoline, rado i često vraća. No, ovaj put najhrabrije, reklo bi se – najradikalnije. Umjetnik ovom prilikom stvara s manjim osjećajem duga nego dosad, rasterećen čak i vlastitog djetinjstva („Bez naziva“, galerija Zlatni Ajngel, Varaždin), dozvoljava si dati ovom ciklusu naziv prema eteričnom ulju koje mu se „sasvim slučajno“ našlo u ateljeu, a čiji je naziv bez rezervi prema banalnom, ali i bez ironijskog odmaka, (o)lako usvojio kao onaj primjeren za ovaj rad.

Igra s kolažom, koja je prethodila nastanku slika, upisuje u ovu izložbu razigranost, jednostavnost i slobodu dječjeg, i to za ovog umjetnika nečeg novog dječjeg, a koje se javilo kao rezultat spomenutog raščišćavanja s osobnim djetinjstvom. Vječnog dječjeg.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.