Skip to content

Beč nagrađen za projekte digitalizacije gradske uprave

Njemačka zaklada „Lebendige Stadt“ („Živ grad“) proglasila je Beč i Dortmund najdigitaliziranijim gradovima. Ovo se priznanje dodjeljuje gradovima i općinama koji raspolažu dugoročnom strategijom digitalizacije te koji se mogu pohvaliti već ostvarenim projektima koji mogu poslužiti kao primjer drugim gradovima.

Na natjecanje se prijavilo 29 gradova i općina iz četiri europske zemlje, a osim Beča i Dortmunda na listi nagrađenih našli su se i njemački gradovi Coburg i Heidelberg.

„Digitalizacija je najveća promjena još od industrijske revolucije. Grad Beč je to brzo shvatio. Kako bi svi stanovnici Beča od nje mogli profitirati, digitalizacija ne smije biti usputna stvar, nego se mora ciljano oblikovati i provoditi“, izjavio je prilikom dodjele priznanja član bečkog gradskog vijeća zadužen za financije, gospodarstvo, digitalizaciju i međunarodna pitanja, Peter Hanke.

U obrazloženju izbora Beča za pobjednika navedeno je da je glavni grad Austrije svojom „Digitalnom agendom“ stvorio kompletnu strategiju digitalizacije koja je rezultat otvorenog procesa planiranja u kojem su sudjelovali i građani. Samo je u prvoj fazu prikupljeno 172 ideja i 600 komentara građana.

Agenda obuhvaća pet područja rada, a za svaku od njih određen je vodeći projekt.

Dobar primjer provedene digitalizacije aplikacija je „Sag’s Wien“ – zagrebački pandan bila bi aplikacija „MojZagreb“ – putem koje građani gradskoj upravi mogu prijaviti kvarove, smetnje ili moguće opasnosti u gradu.

Osim toga valja istaknuti aplikaciju „Wien.at“ koja omogućava direktan pristup digitalnim uslugama grada. Uz to, korisnici u stvarnom vremenu na svoje pametne telefone dobivaju informacije o smetnjama u prometu ili o vremenskim prilikama. Stvoren je i virtualni gradski službenik „Wien Bot“, koji zna odgovore na stotine pitanja te je u mogućnosti pružiti informacije o gradskim uredima, parkovima, bazenima ili različitim manifestacijama.

Ivana Ćosić

photo © PID Votava Martin