STOLAČKO KULTURNO PROLJEĆE – Godišnjak Matice hrvatske Stolac / PRELISTAJTE!

Ne pretjerujem kada kažem kako pred ovogodišnjim Stolačkim kulturnim proljećem stojim s osobitim poštovanjem jer je na njegovoj naslovnici lik Stočanina, pjesnika i čovjeka koji i sto godina nakon rođenja i skoro pola stoljeća nakon smrti ne prestaje biti dio života i tradicije Stoca.

STOLAČKO KULTURNO PROLJEĆE Godišnjak Matice hrvatske / PRELISTAJTE I PROČITAJTE!

Istina, postoje nažalost još uvijek trvenja i rasprave o Makovom nacionalnom opredjeljenju, ali o njegovoj ljudskoj i pjesničkoj veličini nikada nije bilo neistomišljenika. Svi s podjednakim udivljenjem govore o Maku čovjeku i pjesniku.

Tomu smo u ovogodišnjem Stolačkom kulturnom proljeću posvetili i osobitu pozornost. Progovorili su o Maku vrsni poznavatelji njegovog slova, njegovih svjetonazora i, svakako, njegovog života.
Dakako, ni ostali prilozi u Stolačkom kulturnom proljeću ne zaostaju po svojoj važnosti i kvaliteti. Podijeljen u rubrike: Povijest, Rasprave i studije, Kultura, Arheologija, Polemike, Jezik naš hrvatski, Osvrti i prikazi… zbornik nudi doista raznolik sadržaj u kojemu svatko može pronaći nešto za sebe.
Učeničke radove Matica hrvatska Stolac nagrađuje Malim hrvatskim stećkom s osobitim zadovoljstvom. U njima se uvijek iznova zrcale neke nove poetske duše što je siguran znak budućnosti Stolačkog kulturnog proljeća. Dužnost nam je svima ostaviti im u nasljeđe neoskvrnjeno književno, kulturno, povijesno, folklorno i ino blago, a Stolačko kulturno proljeće to i čini već šesnaesti put zaredom.
Zahvaljujem svima koji prilozima bogate zbornik Matice hrvatske Stolac, ali i onima koji sudjeluju u uređenju, lekturi, prijelomu teksta…

Neka nam raste, cvjeta i živi Stolačko kulturno proljeće!

dr. Mladen Bošković, predsjednik Matice hrvatske Stolac,