Petar Hranuelli izlaže skulpture i crteže u Zbirci Kljaković

Crtež zuba kod Petra Hranuellija je grafički prikaz oblika na papirnatoj površini. U širem smislu, slika tj crtež zuba, rađena crnim tušem pomoću kistom – debljom ili tanjom linijom.

Kombinacijom čistih linija, spajanjem crta , kontrastom crnog i bijelog, efektom crteža na papiru postiže se linearnost i plastičnost trodimenzionalnost kiparskog crteža. Crtež je način izražavanja koji je stariji od pisane riječi. Tehnike koje se koriste pri stvaranju crteža nazivaju se crtačke tehnike, a crtež je osnova Hranuellijevog kiparstva.

Na svakom zubu mogu se razlikovati tri dijela: kruna, vrat i zubni korijen. Caklina zuba je najčvršća tvar u ljudskom tijelu. Zube nalazimo u gornjoj vilici (lat. maxilla) i donjoj vilici (lat. mandibula). Hranuelli je to uspješno napravio u crtežu a nakon toga i u skulpturi bilo to da se radi u kamenu ili brušenom staklu te opet skulpturu zub kao i crtež gleda u svojoj kiparskoj jednostavnoj formi do koje nije ni lako doci.
Zubni tehničari se bave zubnom protetikom odnosno nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine vještačkim protezama a Hranuelli se bavi skulpturalnom zubom ako bi se to tako moglo nazvati.

Petar Hranuelli: "Zub"
vrijeme: 04.-23.10.2018.
otvorenje : četvrtak, 04.10.2018.,  u 19.00 sati
mjesto: Galeija Memorijalne zbirke Jozo Kljaković, Rokov perivoj 4, Zagreb