43. SGJ – natjecanje Ferdo Livadić

Na 43. Samoborskoj glazbenoj jeseni tijekom dvije večeri održano je 15. međunarodno natjecanje mladih glazbenika

Nastupili su pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić, udaraljkaši FLAM-a Duo, sopranistica Darija AuguštanTrio MaseiV(Ivan Andrijević, klarinet; Marko Biškup, klavir; Sebastian Tarbuk, fagot) te violinistica Katarina Kutnar.

Pobjednika ćemo saznati u srijedu, 26. rujna, kada će nastupiti prošlogodišnji laureat Ivan Vihor, koji će uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša praizvesti skladbu Zorana Juranića, posebno pisanu za festival.

Sutra će  svoj koncert održati  violinist Gernot Süssmuth, violist Felix Schwartz, violončelistica Jelena Očić i pijanist Jose Gallardo.  Koncert počinje u 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije. 

Sve informacije mogu se potražiti na www.samobor-festival.com.

Od klasičnog do modernog koncepta na natjecanju Ferdo Livadić

Nakon svečanog otvaranja festivala, 43. Samoborska glazbena jesen dvije  je večeri posvetila mladim nadama na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić. Ovogodišnje 15. izdanje okupilo je četvero izvođača, jedan duo i jedan tri, koji su se predstavili svojim 45-minutnim recitalima. Prve večeri natjecanja nastupili su pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić i udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni), a druge natjecateljske večeri sopranistica Darija Auguštan, Trio MaSeiV (Ivan Andrijević, klarinet; Marko Biškup, klavir; Sebastian Tarbuk, fagot) te violinistica Katarina Kutnar.

Prvi je pred publiku izašao pijanist Arsen Dalibaltayan, koji je u svoj recital uvrstio 4. sonatu za klavir u Es-duru, op. 7 Ludwiga van Beethovena, Rigoletto (koncertna parafraza) Franza Liszta, Jubilus Ive Josipovića te 3. sonatu za klavir u a-molu, op. 28 Sergeja Prokofjeva. Dulibaltayan je trenutno učenik Srednje glazbene škole Pavla Markovca te student Međunarodne muzičke akademije u Liechtensteinu. Višestruko je nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima za mlade pijaniste.

Violinistica Marija Bašić nastupila je uz klavirsku pratnju Petre Gilming, a izvela je 2. sonatu za violinu i klavir Mauricea Ravela, Meditaciju za violinu i klavir Borisa Papandopula, Koncert za violinu i orkestar u d-molu, Allegro moderato Jeana Sibeliusa te Tzigane Mauricea Ravela. Marija je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Gorana Končara te je dobitnica brojnih nagrada na regionalnim i državnim, kao i međunarodnim natjecanjima.

Udaraljkaši Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni, tj. FLAM-A Duo na početku svog nastupa ponudili su moderan koncept uz skladbu Rainbow Factory, za preparirane marimbe i vrpcu Ivane Bilić, a slijedili su Passacaglia za marimbu i vibrafon Anne Ignatowich, As one, za udaraljke Genea Koshinskog, Friction, za dvije marimbe i snimku Briana Blumea te Nino-nina, za marimbu i tupan Igora Lešnika. Ovaj španjolsko-talijanski udaraljkaški duo počeo je s radom 2016. pod vodstvom profesora Ivane Bilić i Igora Lešnika. Studenti su diplomskog studija udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje su ove godine dobili Dekanovu nagradu. Nastupili su na brojnim festivalima i koncertnim ciklusima, među ostalima i na Marimba Weeku u Samoboru. 

Drugu natjecateljsku večer otvorila je sopranistica Darija Auguštan (uz klavirsku pratnju Dore Iveković) koja je za svoj nastup odabrala Mozartov Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte, KV 520 i Porgi, amor, qualche ristoro, arija Grofice iz opere Figarov pir, Schubertov Klaglied, D.23, Massenetovu Elegie, Rahmanjinove Zdjes harašo, Sirenj i Ne poj, krasavica, pri mne, potom MorgenI, op. 27, br. 4 i Die Nacht, op. 10, br. 3 Richarda Straussa, Mura voda teče Krste Odaka, Čežnja Božidara Kunca, Nebbie Ottorina Respighija, O mio babbino caro, arija Laurette iz opere Gianni Schicchi Giacoma Puccinija te Io son l’umile ancella, arija Adriane iz opere Adriana Lecouvreur Francesca Cilee. Darija je studentica treće godine solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav. Nastupila je u zagrebačkom HNK-a, kao solistica sa Zagrebačkom filharmonijom te Simfonijskim orkestrom HRT-a. Osvojila je brojne nagrade, dobitnica je Rektorove nagrade 2017. i Dekanove nagrade 2018. godine. 

Trio MaSeiV (Ivan Andrijević, klarinet; Marko Biškup, klavir; Sebastian Tarbuk, fagot) publici i žiriji predstavili su se skladbama Elegija za puhače Veronike Drobnić, Trio u a-molu, op. 114 Johannesa Brahmsa te Četiri godišnja doba Buenos Airesa (Verano Porteño, Otoño Porteño) Astora Piazzolle. Trio MaSeiV započeo je s radom u rujnu 2016. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod vodstvom prof. Danijela Detonija. Ostvario je brojne nastupe, a osvojio je 2. nagradu na natjecanju Premio Citta’ di Palmanova 2017. godine.

Na kraju nastupila je violinistica Katarina Kutnar (uz klavirsku pratnju Katarine Krpan), a njen izbor za natjecanje bili su Après un rêve, op. 7/1 Gabriela Fauréa, Three Short Tales from Blind Forest Berislava Šipuša, Recitativ i scherzo-caprice, op. 6 Fritza Kreislera te

  1. sonata za violinu i klavir u d-molu, op. 108 Johannesa Brahmsa. Katarina violinu uči svirati od četvrte godine, pohađala je glazbena učilišta u Zagrebu i Beču, a  2017. diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Leonida Sorokowa. Dobitnica je mnogih glazbenih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, Dekanove nagrade 2016. i Rektorove nagrade 2017. godine, a predstavljala je Hrvatsku 2012. na Euroviziji mladih glazbenika.

Sve recitale pratila je  prosudbena komisija u sastavu Vladimir Kranjčević (dirigent), Tomislav Fačini (dirigent), Ivana Kocelj (muzikologinja), Branko Mihanović (oboist) i Srećko Bradić (skladatelj). Pobjednici 15. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić bit će proglašeni 26. rujna na svečanosti u župnoj crkvi svete Anastazije. Dodijelit će se Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost, koja uključuje novčani bruto iznos od 15.000 kuna sponzora Erste bank, koncerte na festivalima: Dubrovačke ljetne igre 2019., Festival sv. Marka 2019., Osorske glazbene večeri 2019., kao i koncert u ciklusu Cantus Ansambla. Za pobjednika natjecanja i Cantus Ansambl novu kompoziciju napisat će Davor Bobić, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019. godine.

Bit će dodijeljena i Nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Grada Samobora za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Dobitniku će pripasti 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019. godine. Pokrovitelji Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić su  HDS, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture. 

Samoborska glazbena jesen u utorak, 25. rujna, nudi probrani program festivalskih prijatelja – violinist Gernot Süssmuth, violist Felix Schwartz, violončelistica Jelena Očić i pijanist Jose Gallardo pripremili su za ovogodišnji nastup Klavirski kvartet u Es-duru, op. 47 Roberta Schumana i 1. klavirski kvartet u c-molu, op. 15 Gabriela Fauréa. Koncert počinje u 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije.