Ekselencija umjetničke fotografije, Zadranin Ante Brkan (9. rujna 1918. − 25. veljače 2004.), jedan od najvećih hrvatskih majstora umjetničke fotografije, s bratom Zvonimirom zastupljen je u mnogim svjetskim antologijama umjetničke fotografije

Izlagao je od 1937. godine do konca prošloga stoljeća, kako u Zadru i domovini, tako i na svim glasovitim svjetskim foto smotrama. Svoj životni vijek proveo je u Zadru kao fotoreporter „Narodnog lista“. Utemeljitelj je glasovite međunarodne izložbe „Čovjek i more“, a drži se tvorcem zadarske škole fotografije. Iza njega ostalo je preko 30.000 negativa umjetničke, novinarske i dokumentarističke fotografije. Više od pola stoljeća svojom je fotografijom pratio stradanje Zadra u Drugome svjetskom ratu, kao i njegovu poslijeratnu obnovu.

U Europskoj godini kulturne baštine stota godišnjica rođenja Ante Brkana u programu je obilježavanja. Međutim, u Zadru (osim Abdulaha Seferovića u „Slobodnoj Dalmaciji“), Ante Brkana nitko se nije sjetio. Ni na koji način.

Umjesto bilo kakvog komentara odlučio sam objaviti njegov posljednji razgovor, kojega sam s ekselencijom FIAP-a  gosp. Antom Brkanom vodio krajem listopada 1999. godine, a objavio u „Zadarskom listu“ 2. studenoga 1999. godine.

Priredio T.M. Bilosnić