Održan 4. Vinkovački orguljaški festival

Od 1. do 9. rujna, u Vinkovcima, Otoku i Vukovaru je održan 4. Vinkovački orguljaški festival (VOF) – Organum Cibalae. VOF je plod dugogodišnje suradnje Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske, Hrvatske matice iseljenika – Podružnice Vukovar i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, a pokrenut je na poticaj i svesrdnu pomoć prof. Ivana Matarića.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske i Hrvatske matice iseljenika – Podružnice Vukovar od subote 1. do nedjelje 9. rujna, u Vinkovcima, Otoku i Vukovaru je održan 4. Vinkovački orguljaški festival (VOF) – Organum Cibalae. Prema riječima organizatora VOF je plod dugogodišnje suradnje Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske, Hrvatske matice iseljenika – Podružnice Vukovar i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, a pokrenut je na poticaj i svesrdnu pomoć jednoga od najistaknutijih predstavnika hrvatskih orguljaša, glazbenika, skladatelja i glazbenoga pedagoga, predsjednika Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske i dobitnika priznanja pape Franje za 53 godine orguljaške službe prof. Ivana Matarića, sa željom predočavanja čarobnog bogatstva i raskoši zvuka orgulja.

Festival je počeo orguljaškom radionicom za crkvene orguljašice i orguljaše u subotu 1. rujna u crkvi sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima, čiji župnik o. Ilija Sudar, nesebično već četvrtu godinu ustupa crkveni prostor i orgulje. Radionicu je održao prof. Matarić. Istoga dana, ali u crkvi sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima, uz višegodišnje svesrdno domaćinstvo župnika Stjepana Podboja, večernji koncert su održali prof. Matarić na orguljama, i Marija Jurić, mlada vinkovačka sopranistica. VOF je svoj program nastavio u četvrtak 6. rujna u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Otoku. Misno slavlje je predvodio domaći župnik i dekan Otočkoga dekanata preč. Antun Knežević, a pjevao je Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija” župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima s orguljašicom i voditeljicom Dubravkom Vukovarac. Članovi Zbora su nakon mise održali kratak koncert. Potom su na orguljama koncert izveli vinkovački orguljaš Dragan Trajer i otočki orguljaš Jan Antun Valenćik. Festival je završio u nedjelju 9. rujna u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Euharistijsko slavlje predvodio je domaći župni vikar o. Matija Marijić, a pjevao je Zbor milosrdnih sestara (i kandidatkinja) sv. Križa iz Đakova s voditeljicom i organisticom sestrom Svjetlanom Paljušević. Potom je koncert u sklopu obilježavanja 150. obljetnice dolaska redovničkoga reda milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo najavio domaći župnik i gvardijan o. Ivica Jagodić. Na koncertu su nastupili: sestra Svjetlana Paljušević, orgulje; sestra Josipa Pavla Jakić, bisernica i orgulje, sestra Mirela Štraub, orgulje; te gosti-profesori Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta: Ana Glasnović, orgulje; Mislav Sviben, harmonika; Mateja Šarlija, flauta; Pedro Ribeira Rodrigues, gitara te Manda Sviben, sopranistica i Zbor milosrdnih sestara sv. Križa. U sklopu Zbora, koji broji 25 redovnica i kandidatkinja, djeluje i tamburaški orkestar koji je također nastupio. Na kraju koncerta sestre su izvele još jednu skladbu izvan programa za koju je tekst napisala s. Hijacinta Hoblaj, glazbu maestro Ivo Andrić iz Đakova. Naziv skladbe je „Ocu Teodoziju”, a posvećena je o. Teodoziju utemeljitelju njihove Družbe milosrdnih sestara sv. Križa. Na misnom slavlju i koncertu u Vukovaru, među ostalima, bile su sestre iz staroga i novoga vodstva Provincije; nova poglavarica s. Valentina Široki, kojoj je dan prije koncerta počeo mandat, a koja također, pjeva u Zboru; s. Lovorka Jukić, provincijalna ekonoma, a rodom je iz Vukovara; Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i zamjenik predsjednika Tomislav Talanga, Lidija Miletić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Silvio Jergović, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika i Martin Mišković, član predsjedništva vinkovačke Matice i voditelj Mješovitoga pjevačkoga zbora „Sv. Cecilija” župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima. Izvor IKA