Skip to content

Umro Vladimir Dodig Trokut

U 70. godini u ponedjeljak je u Zagrebu umro ugledni likovni umjetnik Vladimir Dodig Trokut, kultna i intrigantna figura naše scene

Bio je sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, povjesnik, antropolog, teoretičar, predavač, publicist i mistik.

Vladimir Dodig Dodig je rođen 4. travnja 1949. u Kranju, i osnivač je prvog svjetskog Anti-muzeja, koji je dio njegove muzejske zbirke antropološkog i arheološkog značenja.

Imao je više od 700 problemskih izložbi, akcija, performanasa, body arta, instalacija, wundercammera, living teatra, monodrama, kazališnih predstava, stoji na njegovoj web stranici.

Djela mu se nalaze u svjetskim muzejima i zbirkama. 2013. godine primio je nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Umjetnički je rad započeo 1968. u Splitu gdje naukuje kod Ante Kaštelančića i Božidara Jelinića do 1976. nakon čega djeluje i radi u Zagrebu. Naukuje kod Dimitrija Baščićevića Mangelosa, Radoslava Putara, Darka Schneidera, Haralda Szeemanna, Branka Fučića, Bogdana Bogdanovića, Mladena Pejakovića. Povremeno radi i živi u inozemstvu.

Družio se i s priznatim umjetnicima Josephom Beuysom, Johnom Cageom, Nam June Paikom i drugima.

Vladimir Dodig Trokut, kako je izvijestio HDLU, lider je i osnivač više formalnih i neformalnih grupa: frakcije grupe Crveni Peristil, 3i, grupa 30, Manifest 72, grupe A, B, C, D, E, grupa Atributivna participacija.

Šezdesetih se godina bavio signalističkom, letrističkom i objekt-poezijom, a od 1968. godine kreće iz šamanizma u umjetnost, a iz umjetnosti u anti-muzeologiju. Deklarirao se kao anarholiberal i orfeist, bavio se objektivnom umjetnošću.

Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti. Utemeljitelj je sveobuhvatnog likovnog i muzeološkog projekta Anti-muzej, Otvoreni muzej, Borbeni muzej, Muzej za svaki dan, Totalni muzej… U svojim zbirkama čuvao je oko 500 tisuća artefakata.

Godine 1991. zbirka Anti-muzeja zaštićeni je spomenik kulture darovan u cjelini hrvatskoj državi, a 2012. godine dana je na upravu Vijeću Europe.

Vrijeme i mjesto ispraćaja Vladimira Dodiga Trokuta bit će naknadno objavljeno, doznaje se iz HDLU-a. Izvor: HINA, Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

mala retrospektiva
Šibenik inspiriran Visianijem - Blagu gradu koji ima ovakvu inicijativu
U galeriji kluba Azimut u Šibeniku ovog je četvrtka, 7. travnja, predstavljena ...09th Apr 2022
Fantastičan dan na MDF-u u Šibeniku - kako jučer, tako danas
Jučer žirafe, danas nilski konjGlumac Vladimir Tintor iz Šibenika: Bilo je ovo ...21st Jun 2022
Zagreb Street Art ture - upoznajte radove zagrebačke ulične umjetnosti
Priredio: Igor Limani Za sve vas koje interesira povijest ne samo zagrebačke...12th Jul 2022