Skip to content

Paula Rem – Zlatna hrvatska mladež

Ova se knjiga pomalo ruga tradiciji i svojom kompozicijom: između uvodne i završne minijature, okvirne metapriče kojoj bi se trebalo vraćati, grana se devet “ciklusa” koji svojim naslovima asociraju na pokušaje povjesničara književnosti da klasificiraju nečiji opus tematskim ili utilitarnim ključem…

U ovoj zbirci na prvi pogled doista pronalazimo gotovo sve navedene stereotipe, od kalkulirano infantilnog tona (naravno, na onoj zajedljivoj liniji Grass-Ćosić-Ivančić), preko “ljubavne” fascinacije predmetima parodijske želje (David Coverdale, Staljin, James Hetfield, Roman Polanski, Premijer, George Harrison, Silvio Berlusconi itd.), do repertoara kriminalističkih motiva koji svojim ulančavanjem redovito izigravaju eventualna žanrovska očekivanja.

Luka Bekavac

Paula Rem rođena je 1995. godine u Osijeku, a studira komunikologiju, mediologiju i hebrejski jezik na Bečkom sveučilištu. Godine 2002. izradila je strip-predložak za predstavu “Pobuna junakinja” Dječjeg kazališta u Osijeku. Za objavljene prozne knjige dobitnica je američke ASSIST nagrade za područje kreativnog pisanja 2012. Školujući se u američkom gradu Ashevilleu, također je povremeno objavljivala članke u novinama Ashnoca. U Književnoj reviji 2015. objavljen joj je dio romana “U ime kapitala”. Za rukopis je dobila poticaj Ministarstva kulture RH.