Skip to content

Preminuo legendarni boksač Marijan Beneš

Boksačka legenda Marijan Beneš umro je u utorak u Banjoj Luci u 67. godini od posljedica teške bolesti, potvrdili su članovi njegove obitelji

Beneš je bolovao od Alzheimerove bolesti i mjesecima je bio u bolnici. Uz Matu Parlova bio je najpoznatiji boksač bivše Jugoslavije, a pokazao i talent za poeziju i glazbu.

Marijan Beneš je četiri puta ponio naslov prvaka u boksu u bivšoj Jugoslaviji, a iz aktivnog bavljenja tim sportom povukao se 1983. U amaterskoj karijeri osvojio je devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine, četiri naslova prvaka Jugoslavije uz brojne revijalne titule. Tijekom karijere nastupio je u 299 amaterskih i profesionalnih mečeva. Pri tom je pobijedio u njih 272, 16 ih je izgubio a 11 ih je završeno bez pobjednika.

Beneš je slovio za neustrašivog boksača koji je na protivnika jurišao ne obazirući se na rizik i ozljede. Karijeru mu je na kraju prekinula teška ozljeda oka.

Rodio se u Beogradu 1951., a djetinjstvo je proveo u Tuzli da bi se sa 16 godina doselio u Banju Luku gdje u boksačkom klubu “Slavija” ubrzo otkrivaju njegov talent.

Zlatnu medalje osvojio je kao amater na prvenstvu Europe u boksu 1973. godine u Beogradu, a nakon toga odlazi u profesionalni boks u kojemu 1979. godine osvaja titulu europskog prvaka u lako-velter kategoriji. Hina

See also  Hrvatska pobijedila Grčku 9:7