Skip to content

Hasanbegović o izbacivanju Darka Milinovića iz HDZ-a: Ljevica ima novog vođu

“Ljevica ima svog novog vođu, on se zove gospodin Andrej Plenković. On je Hrvatsku demokratsku zajednicu, njegovim riječima, podvrgao transformacijskom procesu“, zaključio je dr. sc. Hasanbegović kojeg je HDZ 2016. isključio iz stranke.

Podsjetimo, dr. sc. Hasanbegović također je izbačen iz HDZ-a, ali ne odlukom Visokog časnog suda, nego navodno automatizmom jer se kandidirao na listi druge stranke. Odlukom Visokog časnog suda svojevremeno je iz HDZ-a izbačena i Jadranka Kosor, no kasnije je vraćena u stranku.

Darko Milinović, član predsjedništva HDZ-a, ličko-senjski župan i bivši ministar zdravstva, izbačen je iz stranke jer je HDZ-ov Visoki časni sud odlučio da nije poštivao stranačku disciplinu. Za razliku od Jadranke Kosor, Milinović nije bio pozvan na Časni sud kako bi mogao iznijeti obranu. Ona je također imala i mogućnost žalbe na odluku, koja novim ‘demokratskim statutom’ stranke nije predviđena.

Visoki časni sud koji je jednoglasno odlučio o isključenju Milinovića čine predsjednik Davor Miličević te članovi Tomislav Vrdoljak, Ile Baković, Marija Vučković, Robert Špiljak, Zoran Čogelja i Blaženko Boban.

Časni sud je Milinoviću već početkom siječnja dao opomenu, zbog nepoštivanja stranačke stege. Oni su odlučili da dolazak s pristašama pred središnjicu, u znak prosvjeda zbog višekratnog odgađanja lokalnih izbora u Lici, nije demokratski. Milinović je tvrdio da središnjica ne želi organizirati stranačke izbore dok ne osigura pobjedu svog kandidata Kustića.

No, u pozadini sukoba, najvjerojatnije je kontrola NP Plitivička jezera, koji je najvažniji ekonomski resurs, gospodarski i demografski opustošene, Like. Izvor: narod.hr, Foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ