Skip to content

Green Sail potiče pozitivne prakse u nautičkom turizmu

Green Sail, inicijativa koja potiče ekološke prakse unutar nautičkog sektora, s ciljem doprinosa razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, snimila je video o pozitivnoj praksi korištenja ribičkog štapa s mrežom radi uklanjanja otpada u Jadranskom moru

Nakon što je britanska tvrtka Sail Croatia osnovala neprofitnu organizaciju Green Sail po uzoru na druge zapadne zemlje, provelo se nekoliko uspješnih kampanja promoviranja ekoloških praksi s ciljem mijenjanja svakodnevnih navika i zaštite Jadranskog mora.

Jadransko more često se opisuje kao kristalno čisto te svojom ljepotom privlači turiste iz cijelog svijeta. No, s porastom popularnosti Hrvatske kao turističke destinacije dolazi do složenih problema u vezi s održivim turizmom. Štoviše, onečišćenje morskog okoliša danas je jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune.

Umjesto čistog mora na koje su naviknuti, lokalno stanovništvo primjećuje sve više zagađenja u obliku plastičnih vrećica i boca, ribolovne opreme, stakla, aluminijskih limenki ili stiropora. Rijetki pak znaju da je prosječno vrijeme za potpunu razgradnju plastične boce najmanje 450 godina, dok se plastične vrećice u prosjeku razgrađuju u razdoblju od 20 do 1000 godina.

Inicijativa Green Sail potiče praksu uporabe ribičkog štapa s mrežom za vrijeme plovidbe radi brzog i efikasnog uklanjanja otpada u moru. Štap je obično praktičan, sklopljiv i prenosiv te ne zauzima mnogo mjesta na brodu ili jedrilici. Ručka, koja je otporna na klizanje, vrlo se lako i brzo produži te se njome ostvaruje veliki domet. Štoviše, zaobljeni kutovi omogućuju lak pristup teško dostupnim područjima.

Video o praksi i prednostima korištenja ribičkog štapa s mrežom dostupan je na našoj službenoj Facebook stranici, a više informacija o temi u našem najnovijem blog članku.

Ribički štap s mrežom/Fish-Net Stick

Jeste li ikada plovili Jadranom, a umjesto kristalno čistog mora ugledali otpad koji pluta zbog ljudskog nemara? Sljedeći put uklonite takav otpad ribičkim štapom s mrežom i time znatno doprinesite očuvanju čistoće prelijepog Jadranskog mora ⛵🌊💙Pročitajte više u najnovijem blog članku ►https://goo.gl/LLP5Z7 📌📝#GreenSail #JadranskoMore #OnečišćenjeMora #ZaštitaOkoliša #ČuvajmoNašeMore #Jedrenje #EkološkoDjelovanjeHave you ever sailed through the Adriatic and, instead of crystal water, noticed waste floating as a result of human negligence? Next time, grab a fishing net stick and quickly remove the waste, making a significant effect on maintaining the purity of the beautiful Adriatic Sea ⛵🌊💙Read more in out latest blog article ►https://goo.gl/LLP5Z7 📌📝#GreenSail #AdriaticSea #SeaPollution #EnvironmentProtection #KeepOurSeaClean #Sailing #EnvironmentalAwareness

Gepostet von Green Sail am Donnerstag, 30. August 2018