Skip to content

Novim zapošljavanjem osigurat će se nazočnost liječnika u Hitnoj 24 sata

Zagrebačka županija zaposlit će dva dodatna liječnika od 10. rujna u ispostavi Hitne medicinske službe u Zaprešiću čime će se osigurati nazočnost liječnika u Hitnoj 24 sata, odnosno dva tima T1 za hitne intervencije, objavio je u utorak župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nakon sastanka sa gradonačelnikom Zaprešića Željkom Turkom i načelnicima sedam susjednih općina

U ispostavi u Zaprešiću bit će zaposlene i dodatne dvije medicinske sestre, što će omogućiti da vrata Hitne pomoći budu otvorena 24 sata dnevno.

Povod za promjene bila je smrt dvadestjednogodišnjeg Mattea Ružića koji je preminuo 12 kolovoza na ulici u Zaprešiću nakon čega je postavljeno pitanje organizacije Hitne službe, a neke su političke stranke zatražile ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Sa dvoje novih liječnika, hitna u Zaprešiću imat će ih ukupno 10, što će omogućiti da ih u svakoj smjeni radi dvoje. Za njihovo zapošljavanje osigurano je 500.000 kuna, jednog će financirati Zaprešić i okolne općine a dugog Zagrebačka županija, najavio je Kožić. Dodao je kako će isti model biti predložen i za Samobor.

Dodao je kako prema postojećoj mreži Zaprešić ima svega 5 T1 timova a županijski Zavod za hitnu medicinu dosad je vlastitim sredstvima financirao dodatna tri liječnika, te ih je ukupno bilo osam.

Kožić je najavio kako će Zagrebačka županija zatražiti od Ministarstva zdravstva izmjenu mreže hitne medicine te povećanje broja timova T1 (liječnika, medicinska sestra i vozač) sa dosadašnjih 45, među kojima dva tima financira županija, na ukupno 60 timova.

“Zagrebačka županija oštećena je u odnosu na neke druge županije kada je riječ o broju timova T1 s obzirom na broj stanovnika, cestovnu mrežu te činjenicu da je najbliža bolnica udaljena 40 kilometara”, ustvrdio je župan.

Naveo je i podatke po kojima na jedan T1 tim u Zagrebačkoj županiji dolazi 7058 stanovnika dok u Krapinsko-zagorskoj županiji dolazi 3900, Karlovačkoj 3687 stanovnika a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 4790 stanovnika. Pritom država nije propisala standard po jednom T1 timu.

“Zagrebačka županija bila je zaobiđena u normalnoj raspodjeli timova T1 i tražimo da nam se umjesto 45 dodijeli 60 timova. Tako bi Velika Gorica, Samobor i Zaprešić imali po 10 timova, a ostala mjesta po pet”, rekao je Kožić. Hina