Skip to content

“Narod odlučuje” želi promatrače

Građanska inicijativa Narod odlučuje negoduje zbog najave ministra uprave Lovre Kuščevića da pri provjeri potpisa za raspisivanje referenduma neće biti promatrača građanskih inicijativa, nego će se sklopiti ugovor s tvrtkom koja će to obaviti

Na konferenciji za novinare, pozvali su ministra da promijeni tu odluku, te predstavili prijedlog pravilnika koji su, kažu, napisali kako bi Ministarstvu olakšali provjeravanje potpisa.

Član Organizacijskog odbora incijative Hrvoje Pende je podsjetio da su ministru Kuščeviću prije mjesec dana poslali zahtjev za promatranje provjere potpisa, na što se on oglušuje i ne pristaje. Pende je rekao da u inicijativi to smatraju jednim “netransparentnim postupanjem koji je u potpunosti suprotno onime što predlažu međunarodne institucije, a posebno Venecijanska komisija kada govori o referendumskom procesu”.

Smatraju da nema nikakvih argumenata kojima bi se zabranilo predstavnicima inicijative da promatraju provjeru potpisa i da sve to bude transparentno, a s druge strane ima jako puno argumenata za to, a najvažnije je to načelo transparentnosti.

U Inicijativi drže da to jedini način da se spriječi upletanje politike u taj proces. Također kažu kako je važno da prema javnosti to bude što transparentnije, posebno ako se uzme u obzir da je sam ministar Kuščević tijekom prikupljanja potpisa govorio protiv inicijative, referendumskih pitanja i same organizacije.

Koordinator inicijative Luka Mlinarić istaknuo je kako su ministru Kuščeviću jučer dostavili prijedlog pravilnika o provjeri broja vjerodostojnosti potpisa s obzirom da smatraju da bi on, kao koordinator tog procesa, trebao donijeti neki pravilnik kojim bi bilo uređeno kako će taj proces “izgledati, kako će se on obavljati”.

Građanska inicijativa Narod odlučuje više je puta zatražila da joj se omogući promatranje provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, a da se provjera prikupljenih potpisa povjeri Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Upitan hoće li dopustiti promatrače građanskih inicijativa, Kuščević je odgovorio: “Pa, naravno da nećemo”. “Gledajte, mi imamo četiri milijuna Hrvata koji bi htjeli to promatrati. Imamo tih 400.000 koji su zainteresirani da referendum prođe”, naglasio je ministar uprave te najavio da će taj posao, kada ga ugovore, biti “maksimalno transparentan, u sigurnosnim sobama, pod video nadzorom, zabranjen unos mobitela”. “Tu nema govora da se išta može zloupotrijebiti”, poručio je Kuščević i najavio da bi taj proces mogao biti okončan unutar mjesec dana. Hina, slika Zoran-Šimunović