Skip to content

Fantastični vrt Vlade Tuđe

Slikar Vlado Tuđa, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je obimnog i složenog opusa, slikarskog i skulptorskog, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu

Protekle mjesece posvetio je pripremama za vrlo seriozne nastupe u Italiji, u Trstu, zahtjevne i izazovne izložbe na kojima će prezentirati izbor od nekoliko stotina djela iz svoga bogatog opusa.

Unatoč tim obvezama, Vlado Tuđa je nastojao svaki dan, izdvojiti nekoliko sati ili pokatkad i više, posvećujući se slikanju velikih formata platna, od jednog i pol metra, dva, dva i pol metra ali i veći s njegovim omiljenim, privlačnim temama Fantastičnog vrta.

Dakle, motivi su slični, povezani izrazitom simbolikom ,ponegdje i isti ,koje autor strastveno istražuje kao poticaj u novom ciklusu slika.

Ovoga puta, intrigantni motivi Fantastičnog vrta dobili su mogućnost širenja i prožimanja prostora i u širini, visini ali i dubini, autor ih je vješto prepustio novom volumenu, ipak precizno i sigurno kontrolirajući njihov eruptivni cvat i procvat.

Prepleteno bilje, listovi, cvjetovi, gusto poredani, vrlo živahni i dinamični, prepuni energije koja naprosto iskače iz njihovih naizgled krkih tijela, tvoreći zaseban svijet, vrlo šaren i impulzivan, bogat životom, u potpunosti pokrivajući svaki četvorni centimetarplatna.

Tuđa se pokakatkada poigrava s raznovrsnim oblicima života koji doista bujaju na njegovim velikim formatima, koji nas najprije upućuju na svoje tajanstveno biljno porijeklo, sa gestama, položajima, pokretima koji nevjerojatno sliče čovjeku.

Je li ipak riječ o čovjeku koji se transformirao u biljku?

Jesu li pred nama prirodne ili neprirodne oživotvorene kombinacije čovjeka i bilja, je li to svijet fantastike, svijet teško zamislivih oblika našem racionalnoim biću?

Slikar te odgovore prepušta nama, dok mi istodobno pomišljamo na scenu kada vjetar povija travu i cvjetove, zanoseći ih, okrećući ih ili posve priljubljujući tlu, smijući se vlastitoj domišljatosti.

Temeljna odlika ovoga ciklusa jest bogat, žestok, kolor, s kojim sve počinje i sve završava, impulzivan i nadahnjujući.

Miroslav Pelikan

See also  David Byrne - Glazbena izložba u galeriji Contra