Duhovna obnova za djelatnike Katoličke osnovne škole u Šibeniku

Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević održao je 31. kolovoza u Šibeniku duhovnu obnovu za djelatnike Katoličke osnovne škole u Šibeniku s temom „Utjecaj molitve na mentalno zdravlje”

Kao kruna priprema za nadolazeću školsku godinu djelatnici Katoličke osnovne škole u Šibeniku okupili su se u petak, 31. kolovoza u crkvi sv. Križa u Šibeniku na duhovnoj obnovi koju je predvodio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević.
Pozdrav i dobrodošlicu ravnateljici s. Mandici Starčević, djelatnicima KOŠ-a te mons. Miličeviću izrazio je župnik don Krešimir Mateša koji je kratkim nagovorom upoznao sudionike s poviješću crkve sv. Križa i tradicijom čašćenja sv. Križa.

Tijekom dva dijela nagovora mons. Miličević razradio je temu duhovne obnove „Utjecaj molitve na mentalno zdravlje” koju je obogatio brojnim primjerima iz svoje pastoralne službe, znanstvenim istraživanjima te vođenom kontemplacijom i molitvom praštanja. Nakon pokorničkog bogoslužja uslijedila je ispovijed te misa kao vrhunac zajedništva.

U svom nagovoru mons. Miličević je istaknuo da je svrha molitve da nas poveže s Bogom, da uđemo u komunikaciju s Bogom. Za autentičnog vjernika nije prioritet zdravlje, nego vječno spasenje, a ono se postiže živeći životom u milosnom stanju kada pristupamo sakramentima i održavamo živu vezu s Bogom. No, Bog je taj koji se ne zadovoljava samo time da imamo vječno spasenje, nego nam pruža i sve blagodati na ovome svijetu, koje, naravno nisu štetne po naše vječno spasenje. Čovjek je duhovan i materijalan, zato i molitva ima učinke i na duh i na tijelo. Učinci na tijelo su materijalni, vidljivi: ozdravljenje ili ojačanje tijela u trpljenju. Suvremena medicina sve više otkriva kako molitva ima važnu ulogu u stabiliziranju čovjekove psihe pa i ozdravljenju. Prije svega, izdvojeno vrijeme za molitvu čovjeku pribavlja mir. To je ono što se u Bibliji slikovito zove „prvine plodova” – tj. prvine našeg vremena koje trebamo Bogu dati. Kada tako vrijeme darujemo Bogu, znanstvenici potvrđuju da se, kao rezultat takve molitve, smanjuje stres, poboljšava imunitet, rad srca i krvnih žila. Molitva i meditacija pridonose boljem fizičkom zdravlju, pružaju zaštitu od bolesti te pospješuju oporavak nakon bolesti. Čak i samo bavljenje duhovnošću (kao što je čitanje duhovnih knjiga, ili knjiga samo pomoći s kršćanskim svjetonazorom) pomaže u prevenciji raznih ovisnosti, stanja depresije i suicidalnih misli. Duhovne osobe više uživaju u životu bez obzira na prisutnu bol i umor. Kroz autentičnu duhovnost čovjek se moralno mijenja na bolje, postaje svjedok dobroga života vlastitim primjerom, a to onda može utjecati u na društvene promjene. Osobna duhovnost može bitno utjecati na kvalitetu života, jer iz duhovnosti i molitve proizlaze učinci koji pridonose pozitivnim psihološkim stanjima kao što su unutarnji mir, vjera, nada, mistično iskustvo i pozitivno vjersko suočavanje sa životnim poteškoćama, rekao je mons. Marinko Miličević. IKA