Skip to content

Čović: Jedan smo narod u dvije države

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju, a u Vukovaru se sastao sa županom Božom Galićem i gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom. Čović je naglasio kako u ovaj dio Hrvatske dolazi više puta godišnje, no ovo je prvi službeni radni posjet

“Drago mi je što smo nakon naših učestalih susreta i u Republici Hrvatskoj i u BiH dobili priliku formalnoga susreta na kojemu smo analizirali brojna pitanja suradnje, a župana i gradonačelnika sam upoznao s pozicijom hrvatskog naroda u BiH”, rekao je i istaknuo kako Hrvati u obje države dijele iste vrijednosti i iste probleme, među kojima su primarni razvoj gospodarstva i zaustavljanje odlaska mladih ljudi. Po njegovim riječima, suradnja je preduvjet kvalitetnijeg života.

„Na globalnoj razini danas drugi razmišljaju kako ovaj dio jugoistočne Europe preurediti i oko toga moramo biti obazrivi kako nam se neke stvari iz povijesti ne bi ponovile. Jedan smo narod, živimo u dvije države, ali se i gospodarski i kulturno moramo vezati snažnije. Baština nam je zajednička, a nama kao najmalobrojnijem narodu u BiH to znači mnogo“, poručio je Čović. Naglasio je kako BiH nije organizirana po mjeri hrvatskog naroda, jer je Dayton zaustavio rat i ostavio iza sebe dva entiteta s tri konstitutivna naroda.

„Posljednjih godina međunarodna zajednica uvažava realnost da Bosna i Hercegovina može preživjeti kao moderno europsko društvo ukoliko se osigura potpuna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda“, zaključio je Čović.

Vukovarsko-srijemski župan podržao je borbu hrvatskog naroda za jednakopravnost u BiH.

„Nužno je pojačati suradnju Hrvata iz Hrvatske i BiH, ali i iseljenih Hrvata, u gospodarskom, ali i svakom drugom smislu. Realiziramo niz projekata prekogranične suradnje i kroz njih upoznajemo gospodarsku i demografsku problematiku Hrvata iz BiH“, rekao je Galić i istaknuo kako iseljavanje mladih s ovih prostora može zaustaviti samo intenzivnije otvaranje radnih mjesta.

Gradonačelnik Penava ponovio je kako Vukovar uvijek potiče na hrvatsko zajedništvo te podsjetio kako je projekt „Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskoga zajedništva“ odjeknuo diljem svijeta u svim državama u kojima žive Hrvati.

„Zajedništvom treba odgovoriti na dominantnu apatiju koja je prisutna u medijima i u tom je smislu svaki potez važan. Pozivam Hrvate u BiH da ne gube vjeru i drže se skupa, jer se država ne stvara preko noći. Treba se boriti, biti konstruktivan i kohezivan s drugim narodima, ali prije svega pratiti logiku svojih interesa i njih ostvariti, a onda dakako pružiti ruku svima drugima“, poručio je Penava.

Nakon sastanka Čović je u pratnji domaćina polaganjem vijenca na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odao počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima.

Dragana Korpoš, glas-slavonije.hr, photo glas-slavonije.hr