UVODNA RIJEČ – MIRKO BOŠKOVIĆ

Teoretičari rata još nisu odgovorili na brojna pitanja vezana za rat. Pored brojnih pokušaja da se ratovi izbjegnu, oni ne prestaju, a posljedice su teška ljudska i materijalna stradanja. Sredstva koja su u službi ubijanja i rušenja, svakodnevno se usavršavaju jer su brojna znanstvena dostignuća stavljena u službu rata. Da bi se smanjila stradanja, uvedena su razna pravila ratovanja, koja obično ne daju rezultate na ratištu, niti je zbog toga nešto pošteđeno razornog djelovanja oružja. Obično su pravila ratovanja aktualna nakon ratova, a pogodna su za razna manipuliranja. Uloga vojnika na ratištu je teška, a svaki novi rat mu daje još težu ulogu.

Autor knjige je napisao djelo s elementima ratnog puta, ali i jednu vrstu autobiografije. Iz nje se jasno iščitava njegov odnos prema svom narodu koji se našao u teškoj situaciji. Kao vojnik Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i pripadnik policije bio je na brojnim ratištima u Hrvatskoj i BiH. Vjerojatno u ta vremena nije mogao zamisliti da će nekada pisati knjigu ovakvog sadržaja, možda jest nekog drugog. Oni koji ga poznaju zasigurno su se pitali, kada je objelodanjeno da je optužen za ratni zločin, je li možda počinio neko teško djelo. Ako se pročita dio knjige koji se odnosi na suđenje, vidi se da tamo nema govora o teškom ratnom zločinu.

Nakon Domovinskoga rata, stvoreni su razni „mitovi“ i konstrukcije kako bi se druge strane kolektivno optužile, počevši od navodnog dogovora u Karađorđevu, pa do navodnog dogovora o razgraničenju u Hercegovini, posebno na prostorima Stoca. Po istom načelu stvorene su konstrukcije koje bi optužile pojedinca. U tome se malo govori o ulozi glavnog pokretača rata, i svega što je donio, a to JNA kojom je upravljao Beograd. Malo se govori i o onima koji nisu htjeli, ili su oklijevali, braniti Domovinu. Nažalost, mnogi su skloni to zaboraviti i prihvatiti iskonstruirane priče  koje nude razni  politički i medijski centri moći.

Nije sam Domovinski rat u BiH bio čudan,  njegovo je  poraće još i čudnije. Tvrdnje da su mirovni sporazumi samo zaustavili rat, bez odgovarajućeg pojašnjenja, otvaraju brojna pitanja. Može se shvatiti da se napravila neka vrsta ratne stanke, ili da će se neriješeni problemi rješavati neratnim metodama. U takvoj stvorenoj konfuziji, u nekim glavama se stvorila ideja da će brojne optužnice protiv vojnika i zapovjednika nakon rata napraviti pomirenje i opći prosperitet, što se pokazuje neispravnim. Sve više se stvara dojam da razne elite u BiH međusobno ratuju na taj način, a uz pomoć raznih paradržavnih struktura. Nepravedne optužnice i nepravedna svjedočenja prave samo nove probleme.

U dokazima, koji su izneseni u ovoj knjizi, nije vidljivo da je Ante Krešić počinio ratni zločin. U knjizi se naslućuje kako je „postao kriv“, a zatim osuđen, te kako je to hrabro prihvatio. Kakav je bio njegov ratni i poratni put i sudski proces, jasno i policijski precizno je prezentirao u ovoj knjizi.

Mirko Bošković