Bivši predsjednik UEFA-e, Michel Platini i nije preveliki obožavatelj nove VAR tehnologije. Istina je da je ona pomogla sucima i pokazala se dobrom na Mundijalu u Rusiji, no i dalje ostaju neke situacije koje su jednostavno neshvatljive

U intervjuu za L’Equipe, bivši veliki francuski nogometaš otkrio je što točno misli o VAR-u.

“VAR nije donio više pravde nogometu. Poznajem FIFA-u, njihov posao je pronaći statistiku koja im odgovara. U najboljem slučaju videozapis zaista može pomoći u prosuđivanju je li lopta prošla liniju ili nije. Ili kod zaleđa, jer se te odluke temelje na određenim činjenicama.”

Kao najveći primjer dao je upravo onaj Hrvatske i njegove Francuske u velikom finalu Svjetskog prvenstva.

“U finalu Svjetskog prvenstva koristio se VAR, ali kod prvog francuskog gola nije bio prekršaj. Kod jedanaesterca je službenik VAR-a zvao suca koji je postao vrsta lutke. Postavlja se pitanje, je li bilo ili nije bilo hrvatske ruke? Cijela Hrvatska smatra kako je ruka nehotična, dok je cijela Francuska tražila kaznu.”

U budućnosti bismo kapetanima i vratarima trebali dati slušalice kako bi treneri direktno mogli komunicirati s njim s klupe, a to će, kaže Platini, ubiti nogomet.

“Time ćemo sigurno ubiti nogomet, kao što se već dogodilo u biciklizmu i Formuli 1. Već smo ubili suce,”, rekao je pa dodao: “Zašto su svi glavni suci za VAR-a? Jer pokriva njihova leđa, suci su uvijek na strani onih koji ih hrane.” – piše Sportarena.hr. AP Photo/Matthias Schrader

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.