Suptilno slikarstvo Ivane Jovanović TrostmannAkademska slikarica iz Dubrovnika, Ivana Jovanović Trostmann, istaknuta je pripadnica aktualne umjetničke produkcije, autorica je kompleksnog ciklusa, izlagala je na brojnim samostalnim izložbama

U proteklom razdoblju slikarica je privukla iznimnu pažnju javnosti nizom slika, ulja i akrila na platnu i kartonu, različitih formata, s motivom anđela, mrtvih priroda i naravno Grada, izvedenih vrlo sugestivno, riječ je o suptilnom, nježnom, finom i nadasve iskrenom slikarskom djelu, koji u gledatelja izaziva snažne i duboke emocije.

Pred nama je ciklus vrlo senzibilne umjetnice, koju zanimaju svakodnevni motivi, kao cvijetovi u vazi, lepršavi, uvjereni u svoju beskonačnu ljepotu, likovi lijepih anđela, koji miruju i pozorno nas promatraju, sve u nježnoj kolorističkoj realizaciji.

Produhovljena atmosfera natkriljuje teme, poput polu prozirne izmaglice koja je nalegla na sliku i održava čudesnu ravnotežu unutar okvira.

Elegantni cvijetovi u vazama, koje su došle u naše prostore tko zna odakle, pričaju svoju misterioznu priču o nepromjenljivoj i stalnoj ljepoti, ne misleći što nosi sutrašnji dan, oni su dovoljni sami sebi i hrane se našim uzdasima jer mi smo doista očarani njihovim izgledom, valja se nauživati ljepote.

Ponekad se i slikarica malo zaigra i motiv cvijetova s vazom pretvori u apstraktni doživljaj nakupina, mrlja i točkica boje, jednako slijedeću svoj ideju o jedinstvenoj atmosferi.

Ugođaj prolazno neprolaznog svijeta ljepote cvijeta i trajnost mističnih vaza ( vjerojatno su ponikle negdje daleko, na Istoku) , bazični je element novoga ciklusa Ivane Jovanović Trostmann, dakle suživot, zajednički život trajnog i netrajnog, oba nevjerojatno privlačne ljepote, u tišini i miru sobe koju krasi duga i komplicirana povijest i sve se uvijek svodi samo na trenutka, na trenutke, koji su nestali prije nego li su i došli u živote.

U današnjem užurbanom životu i drastičnom osjećanju nedostaka vremena, ove slike na prvi pogled izazivaju empatiju, a onda i slutnju kako smo jednom propustili učiniti, doživjeti i nešto lijepo.

Oni koji imaju više vremena, prepoznaju se u tišini ovih slika, u njihovoj složenoj simbolici, razmišljajući o banalnoj prolaznosti ili pak o jednostavnosti lijepoga.

Ciklus posvećen ljepoti i skladu dubrovačke umjetnice Ivane Jovanović Trostmann doista je poseban, profinjen i otmjen.

Miroslav Pelikan

 

Leave a Reply