Pleterni ukras nekad i danas

Izložba je dio cjelogodišnjeg programa Hrvatska u vrijeme kneza Branimira kojim na znanstveno popularan način obilježavamo 1130. godišnjicu od godine 888. koja je uklesana uz ime kneza Branimira na ulomak oltarne grede iz Gornjeg Muća kraj Splita koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U utorak, 4. kolovoza 2018. godine u 19 sati, u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, ulica Pavla Hatza 6, otvorit će se izložba „Pleterni ukras nekad i danas“.

Cjelogodišnji program popularnog naziva Branimirova godina, sastoji se od ciklusa predavanja, događanja, radionica, ljetnog kampa i tri izložbe.

Autorice Anita Dugonjić i Tara Pivac koncipirale su izložbu u pet cjelina koje donose osnovni pregledni prikaz upotrebe pletera kao ukrasnog motiva korištenog od pretpovijesti pa sve do modernog vremena.

Prva cjelina donosi kratki uvod i osnovne definicije pletera, nakon koje se nastavljaju prikazi najranijih primjera pleterne umjetnosti koji potječu s prostora Bliskog Istoka.

Slijede rimski mozaici s cijelog prostora mediteranskog bazena u čijoj je izradi pleter korišten za okvir prikaza ili je njime bila ispunjena cijela površina.

Izložba također prikazuje vikinške životinjske preplete s područja Skandinavije i keltske križeve u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Poseban naglasak stavljen je na pleter s područja ranosrednjovjekovne Hrvatske, kad je u vrijeme predromanike i rane romanike pleter bio nezaobilazan motiv pri ukrašavanju kamenog crkvenog namještaja. Istaknuti su brojni kameni spomenici koji su svojom ljepotom ukrasa i oblikovanja svjedočili o bogatom društvenom, kulturnom i političkom životu u vremenu vladavine hrvatskih vladara od 9. do početka 12. stoljeća.

Na kraju izložbe prikazano je vrijeme ponovnog otkrivanja hrvatske baštine krajem 19. stoljeća, a kroz nju i afirmiranje motiva pletera koji se od tog vremena uklopio i postao nezaobilazan motiv hrvatskog kulturnog identiteta.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 5. do 18. rujna 2018.
Autorice izložbe: Anita Dugonjić i Tara Pivac
Oblikovanje i grafička priprema izložbe: Atelier ANII

Ovi putem Vas pozivamo na otvorenje Izložbe utorak, 4. kolovoza 2018. godine s početkom u 19 sati, u Galeriji Arheološkog muzeju u Zagrebu, ulica Pavla Hatza 6.
Dobrodošli!