Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Karlovcu

„Ovaj dan u Hrvatskoj nije samo jedan od stotina raznih međunarodnih dana, nego je dan koji nas bolno podsjeća na brojne naše nestale branitelje i civile, za kojima još tragamo“, istaknula je Predsjednica te izrazila zadovoljstvo što se obilježavanje održava u Karlovcu, gradu koji je bio jedan od stupova obrane Hrvatske u Domovinskom ratu.

„Velikosrpska agresija zadala je Republici Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od sviju. Materijalne štete smo obnovili, žrtve smo dostojno pokopali i možemo im s poštovanjem iskazivati počast, ali sudbinu nestalih još nismo razriješili. Taj moralni dug našim nestalima i njihovim obiteljima kao država još nismo ispunili“, kazala je Predsjednica Republike. Istaknula je kako je od početka preuzimanja predsjedničke dužnosti rješavanje pitanja pronalaska nestalih osoba uvrstila među svoje prioritetne zadaće.

„Posebice sam inzistirala na obnovi političkog dijaloga s Republikom Srbijom, što je preduvjet za željeni napredak prema konačnom rješavanju tog teškog humanitarnog, ali i političkog pitanja. To je bio ključan razlog mojega poziva u Hrvatsku srbijanskom predsjedniku Vučiću u veljači ove godine“, nastavila je Predsjednica. Podsjetila je kako je bilo određenih malih pomaka nakon tog sastanka u kontekstu otvaranja boljeg međusobnog dijaloga te kako nema nijednog opravdanog razloga da se s rješavanjem ovog problema odugovlači. Predsjednica Grabar-Kitarović je ponovila i da će na njegovu rješavanju i dalje inzistirati kao na ključnom elementu daljnjeg dijaloga i pune normalizacije odnosa između dviju država, kao i hrvatske potpore ulasku Srbije u Europsku uniju.

„Držim da je to politički minimum ispod kojega nitko u Hrvatskoj ne smije ići, a ujedno humanitarni maksimum, na koji imamo pravo kao država koja traži svoje građane, na koji imaju pravo sve obitelji koje još tragaju za svojim najmilijima“, kazala je.

Izrazila je uvjerenje kako u Republici Srbiji postoji dobra volja za konačno rješavanje tog pitanja nestalih te kazala kako je, ne samo politički, nego i operativno dala potporu tom procesu imenovanjem gospodina Ivice Vrkića, gradonačelnika Osijeka, svojim povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu.

„Znam da je vama svako čekanje predugo, ali nemamo drugog načina osim strpljivog dijaloga i istraživanja potencijalnih grobišta na temelju svake indicije i svake informacije“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Izrazila je poštovanje i zahvalu za uloženi trud Ministarstvu hrvatskih branitelja, a obiteljima nestalih posebno poštovanje što strpljivo čekaju i sudjeluju u rješavanju ovoga za sve, a posebno za njih, bolnoga pitanja.

„Znam da niste zadovoljni djelovanjem države u nalaženju vaših bližnjih i s pravom tražite više. Znam isto tako da se bolne rane u srcima nikada do kraja ne mogu izliječiti, ali mogu se bar ublažiti. Moramo stoga i dalje odlučno i zajedno raditi kako bismo našli sve vaše i naše nestale. U tome ću vam i dalje pružati svu moguću potporu“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

video HINA/ Tomislav PAVLEK, foto predsjednica.hr