Jochen Lempert – Botanička kutija

Obrazovan za biologa, Lempert je ranih 1990-ih počeo s izradom umjetničkih fotografija životinja, bilja i prirodnih fenomena, u kojima se očituje jedinstven spoj poetskog senzibiliteta i istraživačke radoznalosti

U prostoru Francuskog paviljona u Studentskom centru u Zagrebu u subotu, 1. rujna u 19 sati otvara se izložba renomiranog njemačkog umjetnika Jochena Lemperta, aktualnog dobitnika prestižne Nagrade Camera Austria za suvremenu fotografiju. Izložba pod nazivom Botanička kutija (Botanical Box) nastaje u suorganizaciji Ureda za fotografiju i Hrvatskog fotosaveza, a kustosice izložbe su Sandra Križić Roban (Zagreb) i Maren Lübbke-Tidow (Berlin). Umjetnik će u Zagrebu predstaviti dio svog prepoznatljivog opusa u kojem prevladavaju fotografije izrazito tankoćutne estetike, s motivima prirode. Obrazovan za biologa, Lempert je ranih 1990-ih počeo s izradom umjetničkih fotografija životinja, bilja i prirodnih fenomena, u kojima se očituje jedinstven spoj poetskog senzibiliteta i istraživačke radoznalosti.

Izložba Botanička kutija bit će otvorena do srijede, 19. rujna, a moći će se razgledati radnim danima i subotama od 12 do 20 sati.

Jochen Lempert rođen je 1958. u Moersu, a danas živi i radi u Hamburgu. Od 1980. do 1988. studirao je biologiju na Sveučilištu u Bonnu (Friedrich-Wilhelms-Universität). Početkom 1990-ih bio je član umjetničke skupine Schmelzdahin. Njegovi umjetnički radovi prikazani su na brojnim međunarodnim kolektivnim i samostalnim izložbama, a objavio je više umjetničkih monografija. Krajem 2017. godine osvojio je nagradu Camera Austria grada Graza za suvremenu umjetničku fotografiju.

* foto: Jochen Lempert, Bez naziva (dvostruki iris), 2016., detalj. Ljubaznošću: BQ, Berlin i ProjecteSD, Barcelona

Izložba je ostvarena u suradnji Ureda za fotografiju, Hrvatskog fotosaveza i Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu, a njezinu realizaciju omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart i Goethe-Institut Kroatien.