“PUT U UZBEKISTAN” TOMISLAVA MARIJANA BILOSNIĆA

Upravo je iz tiska izišla nova knjiga putopisa Tomislava Marijana Bilosnića „Put u Uzbekistan“. Riječ je o zbiru putopisnih tekstova nastalih prije točno četrdeset godina kada je autor posjetio ovu i danas egzotičnu srednjoazijsku zemlju. Ova knjiga putopisa izišla je u nakladi 3000 godina Za dar, koja je inače Bilosnićev izdavač

Bilosnić je u Uzbekistanu boravio na međunarodnoj konferenciji afro-azijskih pisaca u ime tadašnjega Društva književnika Hrvatske. Boraveći u Uzbekistanu, Bilosnić ne opisuje samo dokumentaristički uzbekistanske gradove poput Taškenta, Buhare, Samarkanda, Hive, Kokanda, Margiljana i njihove znamenitosti, on poetski nastoji prenijeti bit putovanja – život tamošnjih ljudi. Autor je u svojim putopisima nastojao upiti samu srž kulture u kojoj se našao na svojemu putovanju. Stoga su uz putopise koji svjedoče zanimljivoj povijesnoj i kulturnoj baštini Uzbekistana, najzanimljiviji tekstovi u kojima se osjeća posve subjektivan autorov doživljaj zemlje i ljudi, njihovih običaja, gastronomije, načina odijevanja i specifičnosti ponašanja. I upravo ta dimenzija ovu putopisnu knjigu čini svježom, zanimljivom pa i aktualnom nakon puna četiri desetljeća i to u virtualnom vremenu koje briše svaku prostornu i kulturnu granicu.

Valja spomenuti da je knjigu Bilosnić posvetio književniku i „istarskom puntaru“ Zvani Črnji koji mu je u tadašnjim politički teškim vremenima omogućio putovanje u Uzbekistan. Zanimljivo je da je i danas ovo jedna od rijetkih hrvatskih putopisnih knjiga koja tematizira Uzbekistan.

Što se sama književnoga stila i jezika tiče riječ je o vrsnoj publicistici; Bilosnićev je jezik jednostavan i prozračan, nerijetko otvoren lirskim sanjarenjima.

Pojedini putopisi koji čine knjigu „Put u Uzbekistan“ prethodno su objavljeni u periodici (odmah po dolasku iz Uzbekistana neki su od njih objavljeni u Vjesniku), a u novije vrijeme u književnim časopisima Kolu i Zadarskoj smotri.

Putopisna knjiga „Put u Uzbekistan“ šesta je putopisna knjiga Tomislava Marijana Bilosnića, a da je riječ o vrsnom putopiscu govori i činjenica da je ovaj autor više puta dosada nagrađen prvom nagradom za hrvatski književni putopis na Danima Franje Horvata Kiša u Loboru.