Radnici Uljanika: ‘IDS partijo, gotovo je, gotovo’

Treći je dan štrajka u pulskom Uljaniku u kojem 4.500 radnika iščekuje plaću za srpanj. Sve su nestrpljiviji, a stanje sve napetije. Kažu da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva za isplatom plaće

Štrajkaši su se najprije okupili ispred zgrade Uprave – čiju smjenu traže jer ju smatraju najodgovornijom za situaciju u brodogradilištu za koju kažu – kako nikad nije bila lošija. Radnicima u štrajku se pridružio velik broj građana. Prosvjedna povorka se najprije zaustavila na Forumu pred zgradom Gradske uprave tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić, koji to nije učinio. Nezadovoljstvo su zatim usmjerili i prema lokalnoj vlasti, pa se u nekoliki navrata čulo skandiranje “IDS lopovi” i “Mafija, mafija”, ali i “Nećemo Končara”.

Nakon toga su krenuli prema zgradi Istarske županije, a župan Valter Flego rekao im je – ‘svi smo mi na istoj strani, država treba dati novce’. Vi ste pošteno zaradili plaću, vi ste jedan od simbola Pule i Istre. Hitno pozivanm Vladu, Upravu i strateškog partnera da nađu novac za plaće i da sačuvamo Uljanik i brodogradnju. Vi ste ponos Istre, poručio je.

Nezadovoljni radnici Uljanika zgradu Županije prolili su zatim vodom i pivom. Zatražili su smjenu Uprave Uljanika koja se ni danas nije obratila ni spustila među radnike. U jednom trenutku skupina štrajkaša je pokušaja ući u zgradu Uprave, ali su ulazak u nju spriječili pripadnici policije.

Predstavnik sindikata Đino Šverko je kazao da su razočarani jer im je cijelo vrijeme obećavano da će se plaće isplatiti putem HBOR-a. Dodao je da ih ne zanim ni predstečaj ni stečaj jer se cijelo vrijeme govori o restrukturiranju.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozvao je na prosvjed radnika Uljanik Grupe u Zagrebu. Okupljanje prosvjednika je na Trgu bana Josipa Jelačića u 10,30 sati, odakle će u koloni krenuti Zakmardijevim stupama, Ćirilometodskom ulicom do Markova trga. Organizatori prosvjeda uputili su i zahtjev predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću za prijamom sindikalnih predstavnika. HRT, Foto: Dusko Marusic/PIXSELL