Svečano otvoren 12. Vukovar film festival

Spektakularnim vatrometom u najljepšem gradu na Dunavu otvoren 12. Vukovar Film Festival. Riječ je o već tradicionalnom filmskom festivalu koji se svake godine održava krajem mjeseca kolovoza, a dvanaesti po redu trajat će od danas pa sve do nedjelje, 26. kolovoza

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, u ulozi izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, svečano je otvorio 12. Vukovar film festival.

„Nije lak posao svake godine skupiti najatraktivniji program filmova, no Vukovar film festival u tome uspijeva već 12. godinu za redom. Na tome se zahvaljujem utemeljitelju i najzaslužnijem za ostvarenje ovoga Festivala – gospodinu Igoru Rakoniću, direktoru tvrtke Discovery. Zahvaljujući njemu i njegovim suradnicima, Vukovar po 12. puta krajem kolovoza postaje prijestolnica vrhunskih filmskih postignuća. Ponosni smo domaćini ove kulturne manifestacije te ćemo narednih dana biti centar najjačeg filmskog programa u Hrvatskoj. Vjerujemo kako će se i ove godine svi naši gosti osjećati ugodno u našem gradu te da će sa sobom ponijeti posebne kulturne i filmske doživljaje koje ovim Festivalom prenosimo,” rekao je gradonačelnik Penava pozivajući sve ljubitelje filmske umjetnosti, Vukovarce, ali i sve posjetitelje da pronađu nešto za sebe i u bogatoj filmskoj, edukativnoj i glazbenoj ponudi koju nudi ovogodišnji Vukovar film festival.

U glavnom programu bit će prikazano šest dugometražnih, osam kratkometražnih i osam dokumentarnih filmova u konkurenciji za festivalske nagrade, a Festival je otvorio hrvatski film „Za ona dobra stara vremena” redatelja Eduarda Galića čiji je veliki dio filmske ekipe, uključujući i redatelja, bio prisutan projekciji filma.

Otvaranje Festivala nisu zaobišla ni poznata lica glumačke i političke scene te mnogih uzvanika iz privatnog i javnog života koje je pozdravio direktor tvrtke Discovery d.o.o. Igor Rakonić. Istaknuo je kako ove godine Vukovar film festival donosi pobjednika s festivala u Cannesu i Berlinu te objasnio kako je do sada na Festivalu prikaznao više od 900 vrhunskih filmova koje je gledalo više od 300.000 posjetitelja, Festival je pratilo više od tisuću filmaša i održano je više od 40 radionica i koncerata.

12. Vukovar film festival održava se u razdoblju od 23. do 26. kolovoza u Vukovaru i Borovu naselju, a donosi preko 60 filmskih projekcija na šest lokacija. Festival se tradicionalno održava na više lokacija u Vukovaru (terasa Agencije za vodne putove, perivoj Dvorca Eltz, CineStar Vukovar, Vukovarska ada i Magenta 1 Vukovar Waterbus) te u kinu Borovo u Borovu naselju.

I ove godine Festival ima i bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program, koji ove godine uključuje posebnu sekciju nazvanu „Pobjednici Cannesa 2018.”, radionicu jednominutnog filma snimljenog u jednom kadru te nastupe Ante Gelo benda s Jimmyjem Stanićem (petak, 24. kolovoza) odnosno Ivanom Rushaidat (subota, 25. kolovoza). vukovar.hr