Matija Sloup osvojio zlato, Katanušić srebro na EP-u

Nakon završetka trećeg dana natjecanja hrvatskih atletičara u Berlinu na Friedrick Ludwig Jahn sport parastadionu na Europskom paraatletskom prvenstvu – dva hrvatska zlata te srebro

U prijepodnevnom natjecanju Zoran Talić u konkurenciji atletičara s intelektualnim teškoćama u dalju skokom od 7.28 m nadvisio je svoju konkurenciju osvojivši zlatnu medalju i postavio novi rekord europskih prvenstava.

U poslijepodnevnom programu do zlata u konkurenciji bacača kugle došao je Matija Sloup s daljinom od 9.87m. Neposredno po okončanju večerašnjeg nastupa Matija Sloup je rekao: Presretan sam svojim prvim zlatnim o dličjem. Doista sam do ovog zlata došao kroz krv i znoj, mukotrpno radeći sa svojim trenerom Mihovilom Rendulićem. Još prije godinu ipol sam bio podvrgnut teškom operativnom zahvatu tako da mi je i sama karijera bila upitna. Ovim rezultatom uvrstio sam se u prva dva ponajbolja bacača kugle na svijetu u svojoj konkurenciji. Sada se samo fokusiram na slijedeću godinu na ispunjenju norme za svjetsko prvenstvo i nastup na paraolimpijskim igrama, izjavio je Sloup.

Srebro je pripalo Portugalcu Monteirou Miguelu s 9.69 m dok je broncu osvojio Nizuzemac Zonneveld Take s 8.64m.

Do srebra je došao Ivan Katanušić u disku konkurencije atletičara s podkoljenom amputacijom sa svojim najboljim rezultatom sezone od 54.92m. Pomalo rezignirano Ivan Katanušić izjavio je: Budimo iskreni nadao sam se zlatu, jer sam u završnici priprema za ovo prvenstvo redovito bacao disk pet metara više. No srebro je srebro i moram biti zadovoljan, jer su to samo prolazni rezultati koji će me odvesti u Tokijo, a tada ću se potući za paraolimpijsko odličje, zaključio je Katanušić. Europski prvak je Britanac Greaves Dan s 57.65m, dok je bronca pripala slovaku Adrianu Matusiku s 50.09m.

Četvrta mjesta osvojili su Pero Sunara s osobnim rekordom u koplju od 28.44m, Allbin Vidović u bacanju kugle od 11.55 m i Ana Gradaček s osobnim rekordom u bacanju kugle od 5.96 m.

Hrvatski atletičari dosad su na Prvenstvu osvojili dva zlata, dva srebra i dvije bronce. HRT, Ivan Katanusic (Marko Prpic/PIXSELL)